Znate li što je točno panseksualnost?

by | 30 studenoga, 2021
panseksualnost

Izraz panseksualnost u uporabi je već nekoliko godina, a mnoge poznate zvijezde poput Miley Cyrus ističu svoj panseksualni ponos. Za Shape.com govori Della V. Mosley, dr. znanosti i docentica psihologije na Sveučilištu Florida te ističe da postoje dvije definicije panseksualizma – ponekad se definira kao privlačnost prema nekome bez obzira na njihov rodni identitet ili spol, a u drugom slučaju definira se kao privlačnost prema svim rodnim identitetima ili spolovima, a prefiks “pan” zapravo znači “sve”.

Rodni identitet u panseksualnoj definiciji postoji u nizu – znači, nije ograničen samo na muškarca i ženu, već vas mogu privući i osobe drugih rodnih identiteta. Jamie LeClaire, seksualni edukator specijaliziran za seksualnost i spol, ističe kako panseksualac znači da ste sposobni nekoga privući i da to ne ovisi o spolu ili genitalijama, to jest rodovima.

Dakle, možemo reći da panseksualnost potpuno zanemaruje spol i uključuje ljude koji se ne smatraju ni ženama ni muškarcima (za usporedbu, biseksualnost znači seksualnu privlačnost prema oba spola). Međutim, panseksualnost nikako ne znači da ćete imati seks bilo s kim jer to nikako nije sinonim za promiskuitet ili hiperseksualnost.

Riječ panseksualnost dolazi od grčke riječi “pan-” koja znači sve, a samim time oni se nazivaju spolno slijepima jer je njima nebitan spol, tj. spol nije presudan oko toga tko im je privlačan ili ne. Često je upravo osobnost ta koja najviše privlači, čak i više nego fizički izgled ili spol. Panseksualnost se temelji na ideji po kojoj se odbacuje činjenica da postoje samo dva spola.

Panseksualna zastava ponosa je dizajnirana da bi zajednica dobila svoj simbol kako bi se povećalo znanje o panseksualcima među društvom i LBGT zajednicom, a ona ima prugu roza boje na vrhu kao simbol ženskog spola, plavu na dnu za muški spol i žutu kao simbol neprivlačenja samo dva spola.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PFLAG National (@pflag)

Panseksualnost – poliamorija

Mosley ističe da se često panseksualnost poistovjećuje s poliamorijom, ali poliamorija je višeljublje, to jest veza s više od jednog partnera u isto vrijeme. Biti panseksualac ne diktira vrstu vezu koju će netko imati, dakle oni sami odabiru jesu li sretni u poliamornoj ili monogamnoj vezi.

Panseksualnost – biseksualnost

Biseksualnost je seksualna sklonost prema osobama istog i suprotnog spola. Biseksualni mogu biti i muškarci i žene, a mnogi ljudi se identificiraju kao oboje (BiPan). Često se tu radi o romantičnim ili seksualnim osjećajima prema ženi ili muškarcu. Američko udruženje psihologa navodi sljedeće: “Osoba ne mora isključivo biti homoseksualac ili heteroseksualac, već može osjetiti razne nivoe obje orijentacije. Seksualna orijentacija razvija se kroz životni vijek svake osobe – različite osobe u raznim fazama svog života mogu shvatiti da su hetero-, bi- ili homoseksualci.”

Panseksualnost – omniseksualnost

Seksualna orijentacija koja se često brka s panseksualnošću, a definira se kao potencijal za privlačnost prema svim spolovima ili potencijal za privlačnost prema ljudima u cijelom rodnom spektru, kako objašnjava dr. sc. Tara Suwinyattichaiporn, profesorica relacijske i seksualne komunikacije te voditeljica podcasta. Netko tko se identificira kao omniseksualac može biti privučen nekome zbog svog spola, dok panseksualce privlači netko bez obzira na njihov spol.

Koliko je česta panseksualnost?

Na to pitanje teško je odgovoriti, kako tvrdi Mosley, jer ne postoji dovoljno istraživanja o panseksualnosti da bi se znalo koliko je česta. Jedno izvješće Odbora za ljudska prava iz 2018. pokazalo je da se 14 % LGBTQ+ tinejdžera identificira kao panseksualno, što sugerira da panseksualnost postaje sve češća. Međutim, nema konačnih podataka o tome koliki je postotak cjelokupne populacije panseksualan.

Kako znati jeste li panseksualac?

Ne postoji službeni panseksualni test koji trebate polagati i ne postoje neke smjernice. Panseksualac ste samo ako vam se taj identitet čini ispravnim ili ako se u vezi njega osjećate najispravnije. LeClaire govori da pronalaženje identiteta za koji osjećate da ga možete glasno i ponosno izjaviti može biti stvarno osnažujuće i oslobađajuće.

FOTO: RODNAE Productions/Pexels