Može li spirala ispasti tijekom seksa? I još par pitanja o ovoj važnoj temi…

by | 12 siječnja, 2022
spirala kontracepcija

Ako imate spiralu, najvjerojatnije imate i neka pitanja na koja želite odgovor. Kad je u pitanju vaše tijelo, glupih pitanja nema, a upravo na takva odgovaraju stručnjaci. IUD, spirala, mali je “uređaj” u obliku slova T smješten unutar vaše maternice kako bi se spriječila trudnoća. Dolazi u dvije glavne kategorije: kao hormonska i nehormonska. Bez obzira na to koju vrstu spirale odaberete, dobivate odličnu zaštitu od trudnoće. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, hormonske spirale ne rade svoj posao u samo 0,4 % vremena, a kod bakrenih je to u pitanju 0,8 % vremena. Točnije, manje od jedne žene na njih 100 zatrudnjet će svake godine uz korištenje spirale.

Ipak, važno je napomenuti da nijedan oblik kontracepcije nije siguran te da spirale ne štite od spolno prenosivih infekcija i bolesti.

Hormonska spirala dobar je izbor ako imate problema s neredovitim menstruacijama, ali i onim bolnim i obilnim menstruacijama. Proces umetanja (koji može varirati od osjećaja poput laganog trzanja do vrlo bolnog) uključuje to da liječnik stavlja presavijenu spiralu kroz vaš cerviks i u maternicu putem tanke cijevi aplikatora – prema Klinici Mayo.

Seks sa spiralom

Kad stavite spiralu, tehnički možete imati seksualne odnose kad god se osjećate fizički i emocionalno spremni. Za neke žene proces umetanja spirale zna biti mučan pa je razumljivo da žele s odnosima pričekati još barem par dana. Međutim, imajte na umu da vaša spirala neće nužno biti učinkovita odmah – to može ovisiti o ciklusu kada ste je umetnuli i s kojom metodom ste rađali (ako ste rodili), ali ipak bakrena spirala je prema CDC-u učinkovita i djelotvorna odmah nakon umetanja, kako tvrdi ginekologinja Staci Tanouye, dr. med.

Ako imate spiralu i još k tome prakticirate metodu “izvlačenja”, važno je znati da to neće nužno povećati vašu zaštitu. Spirale su učinkovite do 99 % u sprječavanju trudnoće, dok je ova metoda samo 78 % učinkovita, prema studiji. Vjerojatnost da spirala ispadne tijekom seksa jako je mala – ona se nalazi u vašoj maternici i koriste se posebni uređaji za njezino vađenje u obliku pincete kojom treba uhvatiti konac i čvrsto ga držati kako bi se uklonio iz vagine.

Pročitajte: Odgovori stručnjaka: Može li se uz spiralu koristiti menstrualna čašica i tampon?

Osjećate li se čudno tijekom seksa ako imate spiralu?

Seks ne bi trebao biti drukčiji ako imate spiralu, međutim, ponekad partner zna primijetiti vrlo malu razliku. Ginekologinja Stacy De-Lin, MD za glamourmagazine.co.uk ističe da partneri znaju osjetiti konce spirale tijekom seksa. Ako se to dogodi, možete se obratiti ginekologu kako bi se konci smanjili ili jednostavno pustiti da omekšaju s vremenom. Ako ikad osjetite bol tijekom seksa ili krvarite nakon seksa sa spiralom, to možda i ne mora biti nužno povezano s time, ali je svejedno bitno da se obratite liječniku kako bi se provjerilo. Isto tako, malo je vjerojatno da će spirala otpasti – ako na to sumnjate isto tako se javite svom ginekologu koji može obaviti pregled, a po potrebi i ultrazvuk.

Pročitajte: Sindrom policističnih jajnika: što ga uzrokuje, kako ga liječiti i je li nasljedan

Što može uzrokovati ispadanje spirale?

Iako nije jasno što uzrokuje izbacivanje spirale, čini se da nekoliko čimbenika povećava rizik. Prema ACOG-u, izbacivanje spirale je češće kod mlađih osoba, osoba s abnormalnostima maternice i onih kojima se spirala stavlja neposredno nakon poroda. Važno je napomenuti da se ovo može dogoditi unutar prva dva mjeseca od prvog stavljanja, kako ističe dr. Tanouye, iako se tehnički može dogoditi u bilo kojem trenutku, mada je malo vjerojatno.

Studija objavljena u časopisu Obstetrics and Gynecology pratila je više od 1000 žena koje su imale bakrenu spiralu tijekom tri godine, od kojih je četvrtina njih izjavila da koristi menstrualne čašice. Dvije godine nakon studije, 17,3 % žena koje su koristile menstrualnu čašicu doživjelo je izbacivanje spirale, ali i 5,2 % žena koje je nisu koristile. S obzirom na to da se radi o 30,4 % žena kojima je spirala ispala radi korištenja menstrualne čašice, autori studije zaključili su da korištenje menstrualne čašice može povećati rizik od istog. Zato se savjetuje oprez prilikom korištenja – prema ACOG-u.

Pročitajte: Jeste li zbog korištenja kontracepcije stalno umorni?

Foto: Kei iStock/Getty Images Plus via Getty Images