Jeste li zbog korištenja kontracepcije stalno umorni?

by | 23 prosinca, 2021
kontracepcija, umor

Pitanje zaštite i odabira najbolje kontracepcije za mnoge je žene težak odabir. Kad o tome razgovarate sa svojim liječnikom, vjerojatno je da ćete isto tako proći kroz sve moguće nuspojave koje vam se događaju kad koristite kontracepciju – od mučnina, povraćanja, glavobolja, akni, povećanje tjelesne težine i ostalog. Ipak, tu je još jedna velika stavka koju mnogi možda ne spomenu: umor!

Jeste li se ikada zapitali kako i koliko kontracepcijske pilule utječu na vas i čine li vas umornima? Stručnjaci ističu da umor doista može biti nuspojava kontracepcije, a U.S. National Library of Medicine navodi ekstremni umor i nedostatak energije kao potencijalne, ali neuobičajene nuspojave kombiniranih oralnih kontraceptiva (što znači da sadrže estrogen i progestin hormone). S druge strane, dr. medicine Sophia Yen ističe da bi zapravo hormonski kontraceptivi trebali smanjiti osjećaj umora. Ove metode kontrole rađanja općenito smanjuju količinu krvi koju gubite tijekom menstruacije, što zauzvrat može smanjiti rizik od anemije – stanja u kojem nemate dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica da prenose kisik do vašeg tkiva, kako piše Shape.com.

Pročitajte: Razbijamo 10 mitova o kontracepciji!

Ipak, prema Klinici Mayo, ako imate obilnu menstruaciju, možete izgubiti crvene krvne stanice brže nego što se one mogu nadoknaditi, što može dovesti do anemije i simptoma kao što su umor i slabost. Obilne menstruacije mogu dovesti do opasnosti od umora, ali hormonska kontrola rađanja trebala bi sve to poboljšati.

Do sada nema konkretnog odgovora na pitanje može li kontracepcija dovesti do umora, a istraživanja su raznolika. Studija iz 2004. godine objavljena u časopisu Medical Hypotheses pokazala je da ljudi koji koriste hormonske kontraceptive doživljavaju veće stope umora od onih koji ih ne koriste, a slično je i istraživanje iz 2020. godine koje je pokazalo da su česta prijavljivanja problema sa spavanjem i simptoma pospanosti kod onih koji koriste ovu vrstu kontracepcije, dok je studija iz 2013. pokazala bolju učinkovitost spavanja kod žena koje ju koriste.

Dr. Roskin preporučuje da ipak porazgovarate s liječnikom ako smatrate da je kontracepcija uzrok vašeg umora. Povezanost bi mogla postojati, ali istraživanja još uvijek nisu pokazala točan uzrok kako je to povezano i zašto. No dokazano je da, iako je malo vjerojatno, uzimanje kontracepcije može dovesti do umora tijekom dana. Stanja mentalnog zdravlja koja su povezana s kontrolom rađanja isto tako mogu dovesti do smanjenja umora i energije, iako nije otkriveno da kontracepcija povećava rizik od razvoja depresije.

Istraživanje napravljeno u Danskoj ukazalo je na to da će sudionice hormonske kontracepcije dobiti dijagnozu depresije i uzimati antidepresive češće nego žene koje istu nisu koristile. Žene koje koriste bakrenu spiralu mogu se susresti s umorom zbog pojačanog krvarenja koje ona uzrokuje, pa zbog dodatnog gubitka krvi možete biti izloženi većem riziku od anemije.
Ako osjećate nedostatak energije nakon što ste počeli koristiti hormonski kontraceptiv, možda se samo tijelo prilagođava, a simptomi bi se morali poboljšati unutar prva tri mjeseca korištenja, kako ističe dr. Roskin.

Pročitajte: Ublažite menstrualne bolove bez analgetika

Možda samo morate promijeniti vrijeme uzimanja pilule, ali ako vidite da umor traje duže od tri mjeseca, obavezno se posavjetujte s liječnikom kako biste otkrili što je uzrok ovog problema. Ako smatrate da je umor povezan sa spiralom, pokušajte uzimati ibuprofen svakodnevno tijekom menstruacije do pet dana jer bi to moglo značajno smanjiti gubitak krvi tijekom menstruacije.

Foto: nensuria iStock/Getty Images Plus via Getty Images