Trebate li kontracepcijske pilule uzimati svakog dana u isto vrijeme?

by | 4 listopada, 2020

Ako kasnite više od tri sata – to je period koliko brzo počnete gubiti zaštitu. Bez obzira na to koliko alarma i podsjetnika postavili, uzimanje kontracepcijske tablete svakog dana u isto vrijeme može biti naporno. Ali to je važno, a može biti i više, ovisno o vrsti koju uzimate.

Zbog aktivnih hormona u kontracepcijskim tabletama, ukoliko ih konzumirate kasnije od uobičajeno zakazanog vremena može učiniti neplaniranu trudnoću vjerojatnijom. Ako se zamjena hormona ne dogodi u točno vrijeme, može se dogoditi i neučinkovita kontracepcija ili krvarenje.

Progestini ostaju u vašem sustavu kraće vremensko razdoblje od hormona u kombiniranim pilulama, što je još jedan razlog više da pilule uzimate u isto vrijeme svaki dan.

Ako kasnite više od tri sata – to je period koliko brzo počnete gubiti zaštitu. Sljedeća dva dana preporučuje se korištenje sigurnosne metode, poput kondoma, kako piše Popsugar.

Uzimanje tablete nešto kasnije nego inače nije neposredni razlog za zabrinutost iako biste trebali učiniti sve da vam to ne pređe u naviku. Jednostavno uzmite pilulu čim budete u mogućnosti i zapamtite da nikad nije loše koristiti rezervni oblik kontracepcije, čak i ako ste u stanju uzeti pilulu relativno brzo nakon što vam je trebalo.

Dobra vijest je da nije važno uzimate li pilulu ujutro, poslijepodne ili noću. Bit će podjednako učinkovita u bilo koje vrijeme kad vam najbolje odgovara, sve dok držite dosljedan raspored.

Ako ustanovite da vam pilule ne trebaju često ili jednostavno želite isključiti te svakodnevne podsjetnike, sa svojim liječnikom opće prakse ili ginekologom razgovaraje o kontracepciji dužeg djelovanja, poput prstena, injekcije, implantata ili IUD-a.

IZVOR: NOVILIST.HR

Photo by James Yarema on Unsplash