Depresija u menopauzi: što trebate znati?

by | 3 ožujka, 2020

Iako studije pokazuju da oko 40 posto žena pati od depresije pred menopauzu, više od trećine ginekologa tome ne posvećuje pažnju, pokazalo je istraživanje.

Većina ginekologa obuhvaćenih istraživanjem kazala je kako vjeruje da može prepoznati simptome depresije kod žena u perimenopauzi, a gotovo polovica nije bila uvjerena da može liječiti depresivne pacijentice, prema radu objavljenom u časopisu Menopause.

To otkriće sugerira da je ginekolozima potrebno više obuke u dijagnosticiranju i liječenju depresije, kako kaže autorica studije Greta Raglan sa Sveučilišta u Michiganu.

“A za pacijente je važno znati da je rizik od depresije veći tijekom perimenopauze”, kaže Raglan.

Zbog toga što liječnici ciljano ne tragaju za simptomima depresije, važno je da ih žene prepoznaju jer mogu biti drukčiji tijekom menopauze, kako dodaje Raglan.

“Manje je osjećaja tuge, a više nervoze i češće su promjene raspoloženja”, objašnjava Raglan.

Među simptomima kojima žene moraju posvetiti pažnju su veće neraspoloženje, manja zainteresiranost za aktivnosti koje pružaju zadovoljstvo, više problema da se utone u san i češća buđenja noću, osjećaji krivnje i bezvrijednosti, promjene energije i suicidalne misli te razmišljanja o smrti.

Kako bi vidjeli koliko ginekologa ciljano traga za simptomima depresije kod pacijentica u menopauzi, Raglan i njezin tim angažirali su na dobrovoljnoj bazi oko 200 ginekologa koji su redovito ispunjavali upitnike o svojoj praksi. Većina anketiranih ginekologa, njih 65,9 posto, kazala je da traga za simptomima depresije kod pacijentica u menopauzi, a njih 34,1 posto izjavilo je da to u pravilu ne radi. Veća je vjerojatnost bila da za tim simptomima tragaju ginekologinje od ginekologa – 72,4 posto prema 55,4 posto.

Liječnici koji su sami iskusili depresiju ili je od toga patio netko iz njihove okoline imali su veće izglede tragati za tim simptomima u odnosu na one druge (70,8 posto prema 50 posto). Nadalje, liječnici koji su bili posebno obučeni za prepoznavanje depresije imali su veće izglede tragati za tim simptomima (80,7 posto prema 59,2 posto).

Ipak, gotovo 56 posto ginekologa smatralo je da je osposobljeno liječiti depresiju kod žena u menopauzi.

“Dodatna obuka za ginekologe ima smisla jer su oni nerijetko jedini liječnici koji vide žene”, zaključila je dr. Elissa Gretz Friedman iz centra za menopauzu pri Mount Sinaiju u New Yorku koja nije bila uključena u istraživanje.

Foto: Designecologist / Pexels

IZVOR: INDEX.HR