Ublažite menstrualne bolove bez analgetika

Kako ublažiti menstrualne tegobe?

by | 5 lipnja, 2021
menstrualni-bolovi

Gotovo polovica žena na svijetu svakoga mjeseca pati zbog menstrualnih bolova, potvrdila su nova istraživanja. Od ovoga broja, gotovo petina uopće nije u stanju da se kreće ili da radi tijekom ključnih dana svog ciklusa.

Što izaziva menstrualne bolove i grčeve?

Glavni krivac za bolne menstruacije su hormoni prostaglandini. Prije nego što počne menstruacija, razina prostaglandina raste i postaje najviša na dan kada krvarenje počinje. Ovo je ujedno razlog zbog kojeg je bol najjača upravo u tom trenutku. Kako se endometrij maternice stanjuje, tako nivo prostaglandina opada i bol se smanjuje. (Pročitajte: Zašto PMS s godinama postaje sve duži i intenzivniji?)

Kako smanjiti menstrualne bolove?

Joga
Istraživanje je pokazalo da žene koje najmanje jednom tjedno prakticiraju jogu imaju manje problema s menstrualnim bolovima. Neophodno je da tri mjeseca posvetite vježbanju kako biste osjetile prve rezultate, pokazalo je ovo istraživanje.

Termofor
Maternica je mišić – tijekom menstruacije, on je u grču. Toplina je odlična za opuštanje svakog mišića, pa i ovog. Istraživanje koje je usporedilo djelovanje termofora i ibuprofena pokazalo je da su oba sredstva jednako učinkovita!

Akupunktura
Azijska alternativna medicinska disciplina doprinosi opuštanju cijelog tijela, pa se samim tim opušta i maternica. Smanjuje se upala, pa opada i nivo boli koju potiče menstrualno krvarenje. (Pročitajte: Znate li koji sastojci potiču libido i ublažavaju PMS?)

Čajevi
Kamilica i metvica se, u nekim kulturama, koriste za smirivanje menstrualnih grčeva. Također, umirujuće djelovanje imaju i đumbir i komorač, te bi se i za njima moglo posegnuti tijekom ovih dana.

Magnezij
Istraživanje na Sveučilištu u San Diegu pokazalo je da magnezij, ako je redovito na jelovniku, može smiriti simptome PMS-a i bolne menstruacije. Ovaj mineral možete pronaći u bademima, špinatu, jogurtu… ili, u krajnjoj liniji, suplementima.

Esencijalna ulja
Pojedine arome mogu doprinijeti ublažavanju grčeva tijekom ciklusa, tvrde u istraživanju koje potpisuje udruženje američkih ginekologa. Oni su preporučili ženama masažu donjeg trbuha esencijalnim uljima lavande ili mažurana.

Vježbanje
Vježbanje potiče stvaranje endorfina u tijelu, a endorfin nas opušta i čini raspoloženim. Da biste osjetile dobrobiti vježbanja i tijekom bolnog ciklusa, neophodno je da vježbate najmanje tri puta tjedno tijekom dva mjeseca.

Prehrana
Ako tijekom PMS-a i same menstruacije smanjite unos mesa, trebali biste osjetiti olakšanje. Preporučljivo je da jedete i dosta orašastog voća, kao i ribu. (Pročitajte: Kakav je to normalan menstrualni ciklus i kako prepoznati abnormalnosti kod menstruacije?)

 

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV via Shutterstock

Tekst: Hana Dunđerov, lepotaizdravlje.rs