Razbijamo 10 mitova o kontracepciji!

by | 27 rujna, 2021
kontracepcija, mitovi o kontracepciji

Dana 26. rujna svake godine održava se Svjetski dan kontracepcije s ciljem povećanja svjesnosti o dostupnim metodama kontracepcije te podrške mladima u donošenju informiranih odluka o spolnom i reproduktivnom zdravlju.

Međunarodna federacija planiranog roditeljstva (IPPF) i Nathalie Kapp, glavna medicinska savjetnica, razotkrivaju deset najčešćih mitova o kontracepciji važnih za žensko zdravlje tako da svaka žena pojedinačno može odlučiti koja metoda zaštite i kontracepcije je za nju najbolja, a prenosi stylist.co.uk.

10 najčešćih 0 mitova o kontracepciji

Kontracepcija šteti plodnosti

Uobičajeni mit o hormonskoj kontracepciji je upravo taj da ona može utjecati na plodnost ili otežati mogućnost nastanka trudnoće nakon prestanka uporabe. To nije istina, jer čim vi prestanete koristiti primjerice tablete ili hormonsku spiralu, dalje imate normalan povratak plodnosti – pod pretpostavkom da nemate drugih problema s plodnošću.

Hormonska kontracepcija je jedina vrsta kontracepcije koju valja koristiti

Postoji mnogo različitih vrsta kontracepcije. One koje sadrže hormone jesu tablete, implantanti i hormonske spirale, a postoje i one koje ne koriste hormone, a uključuju bakrenu spiralu, kondome… Najbolja metoda je ona koju osoba želi koristiti i koja joj odgovara.

Pročitajte: Muška kontracepcija bliža je stvarnosti nego što to mislimo?

Ne možete imati spiralu kao vrstu zaštite ako niste rodili

IUD je hormonska ili nehormonska spirala koja se nalazi u maternici i sigurna je za korištenje. Ne postoji minimalna ili maksimalna dob osobe koja ju može koristiti iako se ona mora ukloniti nakon menopauze. Također, nije istina da morate imati djecu da biste mogli koristiti spiralu kao zaštitu.

Kontracepcija uzrokuje povećanje tjelesne težine
Studije su pokazale da kontracepcija nema veze s kilogramima, iako žene često upravo tome pripisuju višak kilograma. Težina obično varira zbog promjena u dobi, životnih okolnosti ili zadržavanja tekućine.

Kontracepcijske pilule mogu uzrokovati rak
Pilule mogu značajno smanjiti rizik od vrsta raka poput raka jajnika i raka vrata maternice, a ako imate bilo kakve sumnje i nedoumice obavezno porazgovarajte sa svojim liječnikom.

Tableta za dan poslije uzrokuje pobačaj

Hitna kontracepcija nije pobačaj, ona sprječava trudnoću samo ako već niste ovulirali, dakle ne prekida trudnoću koja je već započela. To je veća doza hormona koja sprječava ili odgađa ovulaciju i uzima se do 72 sata nakon spolnog odnosa.

Pročitajte: Mlade Francuskinje više neće morati plaćati kontracepciju

Ne smijete uzimati kontracepcijske pilule bez pauze

Učinkovitost pilule ovisi o redovitom unosu hormona koji se u njoj nalaze. Donedavno se ženama savjetovalo da uzmu sedmodnevni odmor od uzimanja tableta, ali istraživanja su pokazala da su pauze nepotrebne, čak bi mogle dovesti do neželjene trudnoće. Naravno, može se uzeti ako vi to želite, ali se načelno one mogu uzimati duže godina bez prestanka.

Kontracepcija služi samo za sprječavanje neželjene trudnoće

Iako u glavnini služi tome, kontracepcija je također ključna prepreka kada je u pitanju smanjenje izloženosti spolno prenosivim bolestima. Naprimjer, ako niste sigurni u spolni status vašeg partnera obavezno kao zaštitu koristite kondom.

Samo žene su odgovorne za kontracepciju

Ljudi većinom najveću odgovornost stavljaju na žene kada je u pitanju kontracepcija i zaštita, najviše zbog toga što su one te koje rađaju. Međutim, postoje i učinkovite metode koje mogu koristiti i muškarci, a kondom je jedna od njih s obzirom na to da štiti i od trudnoće i od spolno prenosivih bolesti. Tu je i vazektomija na koju se mogu odlučiti oni koji ne žele imati djecu ili ne žele više djece.

Kontracepcija je 100 % sigurna

Nijedna kontracepcija nije 100 % sigurna – neke osobe će zatrudnjeti bez obzira na pravilno uzimanje bilo koje vrste kontracepcije.

Iako su u pripremi muški oblici kontracepcije, oni još uvijek nisu javno dostupni, a to bi bio veliki iskorak kada je u pitanju zaštita i samim time više ne bi većina odgovornosti, simptoma i posljedica bila na ženama – kao što je to sada.

Foto: cottonbro/Pexels