Muška kontracepcija bliža je stvarnosti nego što to mislimo?

Zahvaljujući velikom povećanju financiranja, mogla bi biti dostupna kroz sljedeće dvije godine

by | 6 kolovoza, 2021

Kontrola rađanja brzo je napredujuće područje znanstvene tehnologije. Ipak, zasad jedino žene imaju sve oblike kontracepcije na svojim “leđima” (osim prezervativa), a nerijetko kontraceptivi izazivaju i neugodne nuspojave.

Ranije ove godine pokrenuta je peticija za zahtijevanje kvalitetnijeg ublažavanja boli za one koji se podvrgavaju postupcima umetanja i uklanjanja intrauterinog uloška s obzirom na to da žene neko vrijeme moraju podnostiti nesnosne posljedice postavljanja spirale.

Međutim, sve bi se ovo moglo promijeniti. Nakon što su od Zaklade Bill & Melinda Gates primili donaciju od 1,7 milijuna dolara, istraživači sa Sveučilišta Dundee namjeravaju razviti prvi siguran i učinkovit lijek za kontracepciju za muškarce.

Prema Chrisu Barrattu, profesoru reproduktivne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Dundee, nije bilo značajnih promjena u području muške kontracepcije od razvoja kondoma. To znači da najveći dio tereta zaštite od neželjene trudnoće nastavlja padati na žene.

Pročitajte više: Trebate li kontracepcijske pilule uzimati svakog dana u isto vrijeme?

Profesor Barratt nastavio je: “Do kraja ovog dvogodišnjeg razdoblja željeli bismo identificirati visokokvalitetni spoj koji možemo prenijeti u prve faze razvoja lijekova.”

To bi bio značajan iskorak za ovo područje i potencijalno bi mogao biti ključ koji otvara novu eru u muškoj kontracepciji. 2016. pojavile su se nade da bi muški kontraceptiv – u obliku spreja za nos – mogao biti odlično rješenje.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da se govori o kontracepciji za muškarce koja ne uključuje kondome ili vastektomiju. Prije dvije godine su proveli prva testiranja muških kontraceptivnih pilula, no povukle su se s tržišta jer su muškarci prijavili nuspojave poput: akni, glavobolja, erektilne disfunkcije, debljanja, umora te smanjenog spolnog nagona. Tada su brojne inicijative reagirale da je riječ o diskriminaciji, jer žene imaju identične simptome, pa ovakva kontracepcija za njih postoji. Svakako, nadamo se da će se rješenje pronaći te da će pilule prestati biti nešto što se mora plaćati u nekoć troznamenkastim iznosima.

 

Foto: Reproductive Health Supplies Coalition/Getty Images