Mlade Francuskinje više neće morati plaćati kontracepciju

Kako je najavio ministar zdravstva, mijenjaju zakon zbog pozitivnih promjena

by | 10 rujna, 2021

Mladim Francuskinjama od sljedeće godine nudit će se besplatna kontracepcija. Tako je najavio ministar zdravstva Olivier Véran, koji je objavio da se mlađim ženama od 25 godina neće naplaćivati ​​liječnički pregledi, testovi ili drugi medicinski postupci povezani s kontrolom rađanja.

Kako objašnjava, to obuhvaća i hormonsku kontracepciju, biološke testove, recept za kontracepciju i svu njegu u vezi s tom kontracepcijom do 25. godine. Ženama starijima od 25 godina nadoknadit će se oko 65 posto troškova kontracepcije.

“Došlo je do pada uporabe kontracepcije među određenim brojem mladih žena, a glavni razlog tome su financije. To košta previše”, smatra ministar zdravstva. “Neprihvatljivo je da se žene ne mogu zaštititi, ne mogu imati kontracepciju ako je to njihov očigledan izbor, jer si to ne mogu priuštiti.” Na pitanje zašto je granica 25 godina, Véran je objasnio da to odgovara dobi veće autonomije i zato što s 25 godina više nije pokriveno dodatnim zdravstvenim osiguranjem njihovih roditelja.

Još je jedan razlog, poprilično porazan – žene u to doba napuštaju kontracepciju, ne zbog želje za imanjem djece, nego jer si to ne mogu priuštiti.

Dosad je kontracepcija u Francuskoj bila besplatna za osobe u dobi od 15 do 18 godina od 2013. godine, a za mlađe od 15 godina od kolovoza 2020. godine, što je dovelo do pada broja pobačaja. Vlada je prošle godine objavila da skoro tisuću djevojčica u dobi između 12 i 14 godina zatrudni u Francuskoj, a 770 tih trudnoća rezultira pobačajem.

Otkad je uvedena besplatna kontracepcija, prema službenim podacima, broj pobačaja pao je s 9,5 na 1000 trudnoća u 2012. na 6 u 2018. godini.

Foto: Menshalena/iStock/Getty Images Plus