Odgovori stručnjaka: Može li se uz spiralu koristiti menstrualna čašica i tampon?

Ginekologinja dr. Lana Leko odgovara na pitanja oko poznatog sredstva za kontracepciju - spirale

by | 9 listopada, 2021
spirala, menstrualna čašica, tampon

Kad govorimo o kontracepciji koju koriste žene, posebice one koje su rodile (i više možda ne planiraju rađati), posebno je popularna spirala, to jest intrauterini (unutarmaternični) uložak. Ova vrsta zaštite na neki je način idealna jer pruža zaštitu od trudnoće, traje većinom do pet godina nakon postavljanja, a ako je odlučite izvaditi nema problema s vraćanjem plodnosti. Što bi značilo, odmah možete početi planirati trudnoću. Iako mnoge žene izričito odbacuju uopće mogućnost korištenja ovog kontraceptivnog sredstva jer kako kažu, “u sebe stavljaju strano tijelo”.

Međutim, iako općenite stvari već znamo, odlučili smo na jednome mjestu objediniti baš sve kada je u pitanju intrauterini (unutarmaternični) uložak – spirala. Stručne odgovore dala nam je ginekologinja dr. Lana Leko iz Poliklinike Pintarić pa u nastavku pročitajte kakve sve vrste spirale postoje, kome se preporučuje ova vrste zaštite, a kome ne, te koje su moguće nuspojave nakon stavljanja spirale. Ali i odgovor na pitanje koje stvarno nigdje nismo mogli pronaći – može li se uz spiralu koristiti menstrualna čašica ili tampon.

Pročitajte: Razbijamo 10 mitova o kontracepciji!

Što je spirala?

Intrauterini (unutarmaternični) uložak, poznatiji kao spirala, mehaničko je sredstvo kontracepcije. Kontracepcijski učinak postiže se stanjenjem endometrija (sluznice u maternici) čime se onemogućava implantacija zametka i pojačavanjem sluzi u vratu maternice koja sprečava prodir spermija. Nakon vađenja spirale plodnost je odmah vraćena te se ne mora čekati s planiranjem trudnoće.

Kako i kad se postavlja?

Sama spirala ima oblik slova T i veličine je nekoliko centimetara. Prije postavljanja potreban je uredan nalaz PAPA testa, a preporučuje se i učiniti cervikalne briseve te tek s urednim nalazima postaviti spiralu. Postavlja se na kraju menstrualnog krvarenja kad je još vanjsko ušće vrata maternice blago otvoreno. Samo postavljanje može biti neugodno, ali nije bolno. Izvodi se u sterilnim uvjetima te svaka spirala nakon što se postavi u maternicu ima končić u rodnici koji se odreže na razinu koju ginekolog odluči. On služi za vađenje same spirale, a pacijentica ga ne osjeti niti joj smeta. Spirale većinom traju pet godina kada se uklanjanju te se ponovno može postaviti nova. Nakon poroda se može postaviti već nakon završenog babinja (šest tjedana).

Kakve vrste postoje i kome je namijenjena?

Postoji bakrena spirala i hormonska spirala (najpoznatija je Mirena). Hormonska spirala sadrži progestinski hormon levonorgestrel koji se postepeno otpušta pet godina. Na taj način minimalna količina dospjeva u krv, a većina se hormona izlučuje lokalno, u maternicu.

Bakrena se spirala preporučuje ženama koje su rodile, a žele dugotrajniji i reverzibilan oblik kontracepcije, imaju kontraindikaciju za hormonsku kontracepciju, doje ili imaju hormonski aktivan karcinom dojke.

Hormonska spirala još dodatno se preporuča ženama s obilnim menstrualnim krvarenjima i posljedičnom anemijom, ženama u perimenopauzi kako bi se spriječila disfunkcijska krvarenja, za liječenje jednostavne hiperplazije endometrija ili kao dio hormonskog nadomjesnog liječenja.

Spirala se najčešće ne preporučuje kao prva linija kontracepcije mladim ženama koje nisu rađale, no postoje i hormonske spirale koje su napravljene za žene koje nisu rađale. Takva je primjerice Jaydess, koja je manja od Mirene i traje tri godine. Spirala se ne postavlja ako se sumnja na ranu trudnoću, pacijentica ima nerazjašnjeno krvarenje ili sumnju na ginekološki karcinom, nedavno je preboljela upalu jajnika i jajovoda, ima anomaliju maternice ili alergiju na bakar.

Postoje li kakve nuspojave stavljanja spirale?

Nuspojave spirale mogu biti izbacivanje samog uloška iz maternice, no tada se može pokušati postaviti ponovno. To se najčešće događa kod miomatoznih maternica ili nekih anomalija maternice. Ostale komplikacije mogu biti upale vrata maternice i iregularna krvarenja u prvih 3-6 mjeseci korištenja.

Koliko često treba kontrolirati postavljenu spiralu?

Prva kontrola nakon postavljanja spirale najčešće je nakon mjesec dana, a daljnje kontrole postavljaju se individualno.

Može li se uz spiralu koristiti menstrualna čašica ili tampon za vrijeme menstruacije?

Tampon ili menstrualna čašica može se normalno koristiti uz spiralu.

Kakvo krvarenje (menstruacija) je normalno kada žena ima spiralu?

Svaka će žena imati drukčija krvarenja uz spiralu, ali ona će uz hormonske spirale zasigurno biti manje obilna nego inače.

Foto: Sora Shimazaki/Pexels