Koliko je seks tijekom trudnoće siguran?

by | 26 svibnja, 2021
TRUDNOĆA

Trudnoća je razdoblje navikavanja na puno novog, pa i kada je riječ o seksu. Vaše tijelo ulazi u novo razdoblje, navikava se na nove stvari, hormoni dobivaju novu dimenziju, a trbuh se s mjesecima mijenja i raste.

Kad je u pitanju seks u trudnoći, Holly Richmond, klinička seksualna terapeutkinja i licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja ističe da je u razdoblju moguće doista sve, pa i to da vi nemate volje ni želje za sekom. Seks u trudnoći je dobar dokle god je ugodan i sporazuman. Iako se možda nećete osjećati privlačno i senzualno u potpunosti (kao prije trudnoće), nemojte upasti u zamku i ostati seksualno neaktivni radi toga.

Ako nema zdravstvenih prepreka ili savjeta i razloga vašeg ginekologa i liječnika da ne prakticirate seks, nemojte se ustručavati uživati u seksualnim aktivnostima tijekom trudnoće. (Pročitajte: Ovo su savjeti koje možete slijediti za zdravu kožu tijekom trudnoće)

Seks tijekom trudnoće

Žene koje doživljavaju orgazam tijekom trudnoće imaju korist od smirivanja hormona i povećanog kardiovaskularnog krvotoka, a te se koristi prenose i na bebu, kako govori Aleece Fosnight, savjetnica za seks. Važno je pripaziti da vam bude ugodno što možete postići dužom predigrom ili ljubljenjem prije samog čina.

Također, zbog hormonalnih promjena moguće da je ćete biti seksualno “napaljeni” većinu vremena, a upravo ta potreba je pripisana povećanom protoku krvi koji se događa tijekom trudnoće. Nemojte brinuti o tome da ćete nešto napraviti bebi tijekom seksa jer to je jednostavno nemoguće, a ako imate bilo kakve sumnje ili vas nešto muči, svakako kontaktirajte svog liječnika koji prati vašu trudnoću i s njime otvoreno porazgovarajte.

FOTO: freestocks.org/Pexels