Imate dvije menstruacije mjesečno? Kako i zašto je to moguće?

"Uterus didelphys" je dijagnoza žena koje imaju dvije maternice, a to znači i dvije menstruacije mjesečno

by | 7 srpnja, 2021
menstruacija, dvije menstruacije mjesečno, Uterus didelphys, dvije vagine, spolno zdravlje

TikTokom se širi viralni video u kojem 20-godišnja djevojka Paige DeAngelo govori o svom iskustvu i stanju kojeg ima i proživljava. Dakle, ona je žena koja ima dvije vagine, dvije maternice, dva cerviksa i dvije menstruacije mjesečno. Kako ona kaže, zatrudnjeti bi mogla s obje strane u različito vrijeme, a zapravo ne znati je li trudna jer druga strana ima normalan ciklus.

Video je odlučila pokrenuti kako bi ovaj “problem” i stanje približila ljudima, ali i omogućila ženama koje se s tim bore da o njemu progovore i da se ne osjećaju usamljeno. Na TikToku, Paige otvoreno odgovara na sva pitanja vezana uz ovu dijagnozu i širi svoje znanje te istovremeno potiče na otvorenost i “nesramljenje”.

Također, na Facebook grupi pokrenuta je podrška ženama sa stanjem uterus didelphys, a ovdje se i navodi da je puno žena imalo pobačaje – na pet pobačaja rođeno je jedno dijete. To je uistinu obeshrabrujuće za svaku ženu koja priželjkuje biti majka.

Pročitajte: Kakav je to normalan menstrualni ciklus i kako prepoznati abnormalnosti kod menstruacije?

@paige.deangelo

Reply to @hayleemichelle_ answering your Qs about #uterinedidelphys & spreading some knowledge 👊🏻 ask away no shame

♬ son original – Gygy 💋🎀🦋

@paige.deangelo

Reply to @iconicakes it’s not (8) or (0)(0) and here’s why #uterinedidelphys comment your questions id be happy to make people more aware of this

♬ original sound – paige leigh

Što je uterus didelphys – dvostruka maternica?

“Dvostruka maternica (uterus didelphys, uterus duplex) posljedica je izostanka bilo kakvog spajanja dvaju Müllerova kanala. Svaki rog maternice je potpuno razvijen i gotovo normalne veličine, postoje i dva cerviksa, a nekad i dvije vagine. Trudnoća se može dogoditi u jednom od rogova i proći relativno mirno. Abnormalnosti maternične šupljine mogu dovesti do brojnih komplikacija tijekom trudnoće kao što su malpozicije fetusa (kosi položaj, položaj zatkom…), prijevremenog prsnuća plodovih ovoja, te spontani pobačaj i prijevremeni porođaj”, ističu na web stranicama Poliklinike Harni.hr

Dijagnoza obično nema nikakvih simptoma, pa se često otkrije za vrijeme prvog ginekološkog pregleda ili tijekom rutinske kontrole, ili ako je potrebno dodatno raditi ultrazvuk uslijed nekih drugih zdravstvenih problema. Uzrok ove abnormalnosti često je urođen, to znači da djevojčice još u utrobi kao fetusi razviju ovo stanje što dovodi do odgovora da je dvostruka maternica rezultat genetske povezanosti.

Kako smo naveli, može dovesti do preranog porođaja, a povezana je i s rizikom od pobačaja. Neke žene s ovim stanjem imaju jednu vaginu, neke imaju dvije što i dovodi do dvije menstruacije mjesečno.
Iako su moguće komplikacije, trudnoća se može uredno nositi do kraja pod nadzorom liječnika. Također, trudnoća žena s dijagnozom dvostruke maternice često završava porođajem carskim rezom, ali i nošenjem blizanaca. Imati dvostruku maternicu ne znači da žena ne može uživati u svom seksualnom životu s partnerom, već naprotiv, s te strane se sve može odvijati normalno.

Uterus didelphys je stanje koje je izrazito rijetko, ali je moguće pa je stvarno važno osvijestiti to i otvoreno o tome razgovarati te podržati žene koje se na bilo kakav način nose s tim.

Pročitajte: Stvari koje trebate činiti kako biste imali manje bolne mjesečnice

FOTO: AaronAmat iStock/Getty Images Plus via Getty Images