Je li dozvoljeno imati seksualne odnose za vrijeme urinarnih infekcija i peckanja?

by | 28 ožujka, 2021

Urinarne infekcije druge su po učestalosti kod ljudi, stoga ne čudi činjenica da se svaka žena morala boriti s istom barem jednom u životu.

Iako neizmjerno neugodna, ova je bolest gotovo neizbježna, a šanse za obolijevanje od iste možete uvelike smanjiti pridržavanjem pravila o intimnoj higijeni. Urinarne infekcije popraćene su iritacijom te peckanjem za vrijeme mokrenja, bolovima u donjem dijelu zdjelice te neprestanom potrebom za mokrenjem. Isto tako, urinarne infekcije lako ćete detektirati prema boji i mirisu mokraće. Ako je mokraća tamna, zamućena ili bjelkasta te ako ima neugodan miris, vrlo vjerojatno se radi o urinarnoj infekciji. (Pročitajte: 9 pravila o intimnoj higijeni kojih se treba pridržavati svaka žena)

Unatoč tome što su simptomi za većinu žena nesnosni, postoje i one žene čiji se libido ne smanjuje zbog ovih infekcija. No je li, prema riječima stručnjaka, seks dozvoljen i pametan potez za vrijeme borbe s urinarnim infekcijama? Seks nije striktno zabranjen za vrijeme urinarnih infekcija, no s obzirom na to da može doći do pogoršanja bolesti, stručnjaci ipak preporučuju izbjegavanje spolnih aktivnosti. U slučaju da ste popili terapiju, seks je dozvoljen i ne bi trebao donijeti nikakve negativne posljedice.

No ako još uvijek niste potražili liječničku pomoć, postoji velika šansa da će se stanje pogoršati. Stručnjaci preporučuju uriniranje i pranje vagine nakon seksa kako bi se uklonile bakterije i druge opasnosti koje mogu uzrokovati bolesti urinarnog trakta te vaginalne infekcije. Istraživanja su pokazala da između 50 i 60 posto odraslih žena barem jednom u životu ima urinarnu infekciju, a velike su šanse da se ista ponovi tijekom života.

Ako i sami imate neke od navedenih simptoma, najbitnije je potražiti liječničku pomoć. Nikako se nemojte stidjeti urinarne infekcije niti je skrivati od partnera. Bitnije od svega je krenuti s liječenjem kako se stanje ne bi pogoršalo. Ako osjetite peckanje za vrijeme mokrenja, najbolje bi bilo ne upuštati se u spolne odnose te što prije otići na pregled.

Foto: Sora Shimazaki/Pexels