9 pravila o intimnoj higijeni kojih se treba pridržavati svaka žena

by | 26 ožujka, 2021

Vagina je jedan od najosjetljivijih dijelova tijela žene, stoga je pravilna higijena te briga o zdravlju vagine iznimno bitna za svaku od nas.

No unatoč tome, velik broj žena nije svjesno nepisanih pravila kojih se treba pridržavati kad je u pitanju intimna higijena te zdravlje. O osobnoj higijeni ovisi puno toga, a činjenica da je mnogim ženama neugodno govoriti o bilo kakvim problemima i temama vezanima uz osobnu higijenu vagine te zdravlju iste problem higijene čini većim. Nedostatak educiranosti i svjesnosti o ovim temama često žene dovodi do zdravstvenih problema. U nastavku vam donosimo devet pravila koje zagovaraju ginekolozi i ginekologinje kad je u pitanju intimna higijena te zdravlje vagine.

9 pravila o intimnoj higijeni

Izbjegavajte ispiranje

Iako vagina ima sposobnost samočišćenja, to ne znači da je ne trebate prati. No ispiranje rodnice krivi je potez koji vas može dovesti do opasnih iritacija, gljivičnih infekcija te drugih vaginalnih problema.

Brišite se pravilno

Ovo pravilo gotovo svaka žena uči od malih nogu. No u slučaju da niste čuli, žene se uvijek trebaju brisati u smjeru vagine prema analnom otvoru. U suprotnome, možete prenijeti bakterije iz anusa u vaginu te može doći do infekcija. (Pročitajte: 5 stvari koje vas mogu dovesti do vaginalne gljivične infekcije)

Nemojte se brijati prečesto

Većina žena rješava se pubičnih dlačica. No stručnjaci ne preporučuju prečesto brijanje jer isto može dovesti do iritacija. Velik će vam broj stručnih osoba reći kako su dlačice zapravo savršena obrana od vanjskih mikroba i prljavština te da ih je ponekad dobro imati.

Nosite gaćice od prirodnih materijala

Gaćice od umjetnih materijala u kojima koža ne može disati predstavljaju velik problem za pH rodnice. Znojenjem dolazi do stvaranja plodnog tla za bakterije i gljivice. Stoga birajte prirodne materijale kad birate gaćice.

Štitite se tijekom spolnih odnosa

Kako biste izbjegli prenošenje vaginalnih infekcija te spolno prenosivih bolesti, koristite kondome tijekom spolnih odnosa. To je jedini način na koji možete biti sigurni, osobito kada tek ulazite u intimne odnose s nekom osobom. Ako pak ne želite koristiti kondome, najbolje bi bilo kad biste se i vi i partner testirali na bolesti kako biste bili sigurni da ste zdravi te da se možete osloniti na druge vrste kontracepcije. (Pročitajte: Osjećate svrbež i peckanje nakon seksa? Evo kad je to normalno)

Urinirajte i perite se nakon seksa

Iako je još uvijek nedovoljno znanstvenih dokaza koji kažu kako je uriniranje i pranje nakon seksa dobro za zdravlje vagine, velik broj stručnih osoba zagovara navedene stvari. Njihova teorija kaže kako se pri mokrenju rješavate bakterija koje su za vrijeme seksa mogle završiti u mokraćnom kanalu. Mokrenje biste trebali obaviti najkasnije 30 minuta nakon seksa, a kako biste bili sigurni da ćete ga obaviti u tom roku, pijte puno vode prije i nakon odnosa. Isto tako, pranjem vagine nakon spolnog odnosa riješit ćete se mogućih mikroba i prljavština koje su se mogle naći na njoj.

Izbjegavajte agresivne sapune kod pranja

Agresivni i neodgovarajući šamponi te ispiranje rodnice može dovesti do velikih vaginalnih problema te, između ostalog, vaginalnih infekcija. Za intimnu njegu trebate koristiti vodu i blage prirodne šampone kako ne biste oštetili vaginalnu floru, odnosno pH rodnice.

Mijenjajte uloške i tampone redovito

Ako koristite higijenske uloške, morate biti svjesni činjenice da isti onemogućuju vagini normalno disanje. Oni, također, postaju nakupina krvi i vlage, što predstavlja plodno tlo za stvaranje bakterija i gljivica. Preporučuje se da higijenske uloške i tampone mijenjate svaka četiri sata.

Nemojte koristiti vlažne maramice

Iako ih koristi velik broj žena, vlažne maramice iznimno su loše za vaginu i njezino zdravlje. One narušavaju prirodni pH rodnice, remete njezinu prirodnu vlažnost te narušavaju ravnotežu vaginalne flore izazivajući upale i infekcije. U trenucima nužde, poput dugih putovanja i slično, vlažne maramice zamijenite običnim maramicama i organskim kokosovim uljem.

Foto: Laker/Pexels