5 stvari koje vas mogu dovesti do vaginalne gljivične infekcije

by | 15 listopada, 2020

Simptomi vaginalne gljivične infekcije mogu varirati, no niti jedan nije ugodan. S obzirom na to da su slični drugim vaginalnim infekcijama, simptome treba dobro proučiti kako ne biste pogriješili u liječenju.

Najčešći simptomi su nepodnošljivi svrbež i peckanje, crvenilo i oticanje vulve te bijeli, gusti i sirasti iscjedak. Ako izuzmemo redovite godišnje preglede, gljivična infekcija ili kandidijaza jedan je od najčešćih uzroka odlaska kod ginekologa. Čak više od 75 posto žena u svom životu barem jednom se suoči s vaginalnom gljivičnom infekcijom. No velik broj njih nije svjestan koliko svakodnevnih stvari može utjecati na zdravlje rodnice i uzrokovati gljivičnu infekciju.

Antibiotici

Antibiotici ubijaju bakterije u tijelu, a u to su uključene i dobre bakterije iz probavnog trakta i rodnice. Remećenjem ravnoteže bakterijskih mikroorganizama dolazi do rasta gljivica u rodnici te, vrlo često, gljivične infekcije. Kako biste to spriječili, stručnjaci preporučuju korištenje probiotika u isto vrijeme kad koristite antibiotike.

Mokra odjeća

Mokri kupaći te mokra sportska oprema u kojoj ostajete nakon kupanja ili treninga mogu dovesti do gljivične infekcije. Isto tako, mnogim osobama smeta donje rublje od neprirodnih materijala. Ako primijetite pojačan iscjedak ili svrbež kad nosite sintetičke gaćice, okrenite se pamučnom donjem rublju.

Ispiranje vagine i agresivni šamponi

Agresivni i neodgovarajući šamponi te ispiranje rodnice može dovesti do velikih vaginalnih problema te, između ostalog, vaginalnih infekcija. Za intimnu njegu trebate koristiti vodu te blage prirodne šampone kako ne biste oštetili vaginalnu floru, odnosno pH rodnice.

Stres

Zdravo se hranite, koristite samo prirodne šampone te gaćice od pamuka, pazite na higijenu i ne upuštate se u seksualne odnose bez zaštite, a svejedno imate problema s gljivicama? Vrlo vjerojatno je u pitanju stres. Mnoge žene ne znaju da stres uvelike utječe na zdravlje rodnice.

Šećer i nezdrava hrana

Ako imate problema s gljivicama, morate paziti kakvu hranu unosite u organizam. Prije svega, prestanite unositi šećer i nezdrave ugljikohidrate.

Foto: Leah Kelley/Pexels