Osjećate svrbež i peckanje nakon seksa? Evo kad je to normalno

by | 26 rujna, 2020

Novi partneri u život donose sreću i predstavljaju promjene koje bi vaš svijet trebale učiniti ljepšim. Upoznavanje, otkrivanje, dugi razgovori, prvi izlasci i prvi seks predstavljaju veliko uzbuđenje.

No isto tako, prvi seks i navikavanje na novog partnera ili partnericu ponekad mogu biti pomalo neugodni. Osim mentalnog navikavanja i zbližavanja s novom osobom, i vaša se vagina mora naviknuti na novo. Svrab i peckanje mogu biti reakcije koje vaša vagina ima na nepoznato tijelo. No ne brinite se, to je potpuno normalno i neće trajati vječno.

Takve reakcije događaju se jer se prilikom seksa dobre bakterije u vašoj vagini upoznaju s novim bakterijama vašeg partnera ili partnerice. Sve to može dovesti do disbalansa i promjena pH vrijednosti vagine. Ako se radi o partneru, morate znati da do disbalansa dolazi prilikom nekorištenja kondoma. Isto tako, seks s partnericom može biti uzrok promjena prilikom susreta s bakterijama iz njezine vagine te, također, može dovesti do mijenjanja pH vrijednosti.

Što učiniti?

Prije svega, morate biti svjesni činjenice da nezaštićen seks može dovesti do spolno prenosivih bolesti i infekcija. Prilikom prvog seksa obavezno koristite kondome te otvoreno razgovarajte s partnerom ili partnericom o prijašnjim seksualnim iskustvima, spolnim bolestima i infekcijama. Ono što će vam dodatno pomoći u navikavanju na novog partnera ili partnericu su probiotici. Možete koristiti probiotike koje inače pijete zbog zdravlja probavnog trakta, a možete kupiti i probiotike za rodnicu. Tuširanje nakon seksa s prirodnim gelovima može spriječiti svrbež i peckanje, no nikako nemojte ispirati rodnicu. Budite odgovorni i nemojte zaboraviti na osobnu higijenu i pranje ruku.

Kada to nije normalno?

Kao što je već spomenuto, seks s novim ljudima može izazvati privremeni svrbež i peckanje. No to nipošto nije normalno ako se nastavi te ako osjetite i vidite promjene poput crvenila, iritacije, neugodnih mirisa te gustog, sirasto i zelenkasto-sivog iscjetka. Ako primijetite nešto od ovih promjena, morate se obratiti ginekologu.

Foto:  Ava Sol/Unsplash