Revolucija menopauze: Je li se naša percepcija ove značajne faze u životu žene konačno promijenila?

by | 13 ožujka, 2022
menopauza

Revolucija menopauze zapravo označava našu promjenu načina viđenja ove značajne faze u životu svake žene. I to je doista dobra stvar za sve nas…

Nakon što je Jennifer Lopez nastupila na Super Bowlu 2020., pojavio se meme koji je brzo postao viralan. Jedna polovica ekrana prikazivala je Blanche Devereaux iz serije Zlatne djevojke (The Golden Girls), koja je nosila smiješnu frizuru i tetkastu bluzu; a druga polovica je prikazivala tamnoputu, razbarušenu J. Lo kako pleše na bini u oskudnom bodiju sa šljokicama. Obje su tu, kako se navodi, imale 50 godina.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća, Blanche je bila oličenje žene u ovoj životnoj fazi, a danas je to J. Lo. U posljednjih nekoliko godina, došlo je do značajne promjene u stavu prema menopauzi, ali ona i dalje ostaje tabu tema. Prije nego što djevojka dobije menstruaciju, slijedi joj “razgovor s majkom“. Tijekom trudnoće, žena dobiva niz savjeta – od prijatelja, obitelji i liječnika. Sada podignite ruku ako je bilo tko razgovarao s vama o menopauzi… Bilo tko? Ne?!

Revolucija menopauze

Prelazak u menopauzu – trenutak kad je ženi prošla godina bez menstruacije (to se događa u 51. godini, u prosjeku) – ne predstavlja nikakvu grešku u životu žene. Perimenopauza traje, prosječno, četiri godine, ali može se protegnuti i do cijelog desetljeća. Period mnogo duži od trudnoće!

Postoje najmanje 34 simptoma perimenopauze i menopauze – od očekivanih valova vrućine, bolova u zglobovima, preko nepravilnih otkucaja srca, do stanjivanja kose i lomljivih noktiju (koža gubi oko 30 posto kolagena u prvih pet godina od početka menopauze). Ipak, mnoge žene koje imaju ove simptome nemaju pojma da je njihov uzrok menopauza. Čak i ako je žena svjesna simptoma, možda će ih zanemariti.

Mala anketa iz 2013. godine objavljena u časopisu Menopause pokazala je da samo jedan od pet specijalizanata porodništva i ginekologije pohađa bilo kakvu formalnu obuku o menopauzi.

“Nedostatak terapije također je uobičajena pojava”, kaže autorica istraživanja dr. Wen Shen, docentica na Odjelu za ginekologiju i porodništvo Medicinskog fakulteta Johns Hopkins. “Kada tretirate pacijenticu u menopauzi, ne obavljate nikakve procedure, tako da ne dobivate nikakvu nadoknadu za taj rad. To su, ipak, konzultacije koje oduzimaju mnogo vremena i to je dio problema.”

Nedostatak pažnje i inovacija za žene na putu menopauze dvostruki je udarac – seksizam i ageizam.

Širite priču

Kako onda da ovu temu izvučemo iz sjene i učinimo da ona postane dio općeprihvaćenog razgovora? Za početak, vrijeme je da prestanete o tome govoriti sramežljivo. Starenje, kako navode stručnjaci, hormonska neravnoteža – sve je to prirodno i normalno i nema tu ničeg novog. Potrebno je otvoreno pričati o menopauzi. Iznesite to, pričajte, budite ta osoba koja prekida tišinu.

Blog menoPAUSE Medicinskog centra Sveučilišta u Rochesteru sadrži sve vrste pitanja koja možete zamisliti, naravno s odgovorima liječnika.

Sad kad se lice menopauze konačno mijenja, nastavimo i potpuno rasvijetlimo nešto što nam se svima događa. “Polovica stanovništva prolazi kroz to zajedničko iskustvo, koje se ni na koji način pak ne ohrabruju da dijele. Kako da promijenimo tu stigmu koja prati menopauzu? Žene trebaju pričati. Liječnici ih trebaju slušati i razgovarati s njima.” Kad šutimo, svi gubimo, kako zaključuju stručnjaci.

Pročitajte: Hormonski priručnik – važne uloge koje progesteron i estrogen imaju u vašem životu

Revolucija menopauze – promjena scene

Ove žene u menopauzi, likovi iz filmova i serija s kojima su se mnoge s istim problemom poistovjećivale, pokazuju koliko smo daleko stigli.

Sedamdesete

U pionirskom sitcomu Maude, naslovna junakinja Bea Arthur inzistira na tome da njezin muž Walter, koji se počeo ponašati kaotično, pokazuje simptome “muške menopauze”.

Osamdesete

https://www.youtube.com/watch?v=sDqCkpQ8aAQ

Jedna od epizoda Zlatnih djevojaka pod nazivom Kraj kletve prikazuje Blanche (Rue McClanahan) u trenutku kad joj izostane menstruacija. U naletu poricanja, ona sumnja da je trudna. Ali nije!

Devedesete

Kad Clair Huxtable (Phylicia Rashād) objavi svojoj obitelji u TV seriji Cosby show da je na početku menopauze, njezina djeca su preplašena – što je navodi na šalu pa se pretvara da je poludjela.

2000-e

U sitcomu Absolutely Fabulous, Edinina kći Saffron organizira da Edina (Jennifer Saunders) i Patsy (Joanna Lumley) sudjeluju na sastanku Anonimnih žena u menopauzi.

2010-e

U monologu u seriji Fleabag, gostujuća zvijezda Kristin Scott Thomas objašnjava “menopauzu”. Dok pijucka martini, ona je naziva “najdivnijom j…… stvari na svijetu, poslije koje si konačno slobodna”.

2020-e

U mini seriji Nine Perfect Strangers, kad Frances (Melissa McCarthy) upozna potencijalnog dečka Tonija, kaže mu da ima napadaje vrućine, a on joj preporučuje progesteron. Tek do prije nekoliko godina, muško-ženski razgovor o hormonskoj terapiji nije bio zamisliv ni u šali.

Pročitajte: Migrene, anksioznost, Alzheimerova bolest. Zašto je ženski mozak osjetljiviji od muškog?

 

Tekst: lepotaizdravlje.rs

Foto: vvmich/iStock/Getty Images Plus

Tagovi: