7 načina za podići energiju bez kofeina

by | 23 rujna, 2020

Ako ste među onima koji dan ne mogu započeti bez velike šalice kave i te snažne doze kofeina, vjerojatno već znate da konzumacija slatkog ili kofeina ne pomaže dugoročno za podizanje vaše energije.

Umor će uskoro ponovno nastupiti, posao još uvijek niste završili i želite da vam dan traje 48 sati, a navike oko konstantne konzumacije kofeina doista nije lako mijenjati. No, prevelika konzumacija kofeina ili slatkog nije zdrava, iako privremeno diže energiju, pa je vrijeme da razmislite o prirodnim rješenjima. Iako osjećate kao da samo želite prespavati cijeli dan, rješenje je u kretanju, upijanju sunca i mijenjanju svog ustaljenog lifestylea. U nastavku donosimo nekoliko rješenje kako na prirodan način podići energiju.

Popijte vodu umjesto kave
Svoju jutarnju dozu kofeina zamijenite vodom. Ona će vas sačuvati od dehidracije i probudit će vaš organizam tako što će dostaviti kisik vašem organizmu.

Izađite na sunce
Boravak na svježem zraku i izloženost sunčevoj svjetlosti u trajanju od pola sata mogu pomoći u povećanju energije, kao i da “pomladite” duh i tijelo. Ovo se događa djelomično zbog toga što sunčeva svjetlost utječe na isti dio mozga koja kontrolira budnost.

Odrijemajte
Slobodno si dopustite malo drijemanja u poslijepodnevnim satima kako biste predvečer i navečer mogli završiti sve svoje obveze. Preporučuje se 45 minuta sna ako ste jako umorni. U tom vremenu vaš će se mozak dovoljno odmoriti kako bi ponovo bio spreman za akciju.

Pazite što jedete
U trenucima kad se osjećamo izmorenima, odabir hrane ili pića koja će nas pogurati uopće nije nevažna. Grickanje čipsa ili energetske pločice nisu zadovoljavajući izvor energije.

Obogatite organizam vitaminima
Naše tijelo treba vitamine zbog niza vitalnih procesa, uključujući i one koji transformiraju glukozu u energiju. Svakodnevno u tijelo unosite vitamine, kao i magnezij, koji je jedan od minerala uključen u proces pretvaranja šećera u energiju. Također, jedite hranu bogatu vitaminima, uključujući svježe voće i povrće, orahe, integralne žitarice i ribu.

Pokrenite se
Vjerojatno vam se čini kao zadnja stvar koja vam je potrebna kad ste umorni, no malo tjelovježbe nakon nekoliko sati sjedenja na radnom mjestu moglo bi vam koristiti. Kad osjetite da ste jako umorni i da imate malo energije, odradite kratki trening ili jednostavno prošećite. To će u trenu razbuditi vaš organizam.

Sjedite uspravno
Sjedenje u pogrbljenom položaju znači brži gubitak energije iz jednostavnog razloga – pluća lakše dišu ako smo u uspravnom položaju.

Foto: Peter Conlan/ Unsplash