Postoji nekoliko razloga zašto je dobro redovito jesti gljive

by | 4 studenoga, 2020

Osim što nude raznovrsnost na tanjuru, gljive su nutritivno bogate namirnice koje će vas dugo držati sitima, potaknuti zdravlje crijeva i opskrbiti vas vitaminom D.

Dijetetičarka Gemma O’Hanlon smatra da bi gljive trebalo prozvati superhranom jer nude pregršt nutrijenata, utažuju glad, eliminiraju loš zadah i povećavaju razinu vitamina D, kako piše DailyMail.

“Gljive su odličan način da obrocima dodate okus, a sad znamo da je konzumacija gljiva povezana s brojnim zdravstvenim beneficijima”, izjavila je.

Kaže da će vaše tijelo biti zahvalno ako redovito konzumirate šampinjone, mješinarke, smeđe šampinjone ili bukovače.

“Dodajte ih u bilo koje jelo i dat će mu sjajan okus – od rižota, juha, variva do bolonjeza i čak pizze”, rekla je.

Nutrition Research Australia proveo je studiju u kojoj su znanstvenici ustanovili da gljive koje najčešće jedemo sadrže niz bioaktivnih sastavnica koje ne nalazimo samo u povrću, nego i u mesu, cjelovitim žitaricama i orašidima.

Vitamin D

“Gljive koje su rasle izložene sunčevoj svjetlosti izvor su vitamina D i mogu djelovati kao učinkoviti dodatak prehrani u tom smislu”, navodi se u istraživanju.

“Da biste iskoristili vitamin D iz gljive, ostavite ih na suncu 15 minuta sa klobucima okrenutima naopačke. To je jednostavan trik koji povećava sadržaj vitamina D u gljivama za čak 10 puta. Dodatno, u jelima koristite sve dijelove gljive, dakle i klobuk i stabljiku. Mnogi ne shvaćaju da je i u stabljici pravo bogatstvo nutrijenata, pa ih nemojte bacati”, kaže O’Hanlon.

Osjećaj sitosti

Jedenje gljiva produljuje osjećaj sitosti, smanjuje glad i u ostatku dana ćete konzumirati manje količine hrane. Zato su gljive idealna sastavnica zdravih dijeta i onih koji paze na liniju.

Zdravlje crijeva

Ako želite imati zdrava crijeva, gljive svakako moraju biti na vašem jelovniku. Sadrže posebne probiotike koji hrane zdrave bakterije u crijevima te umanjuju nastanak lošeg zadaha.

Potpora imunitetu

Gljive su bogate antioksidansima koji nam pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i osnažuju funkciju imuniteta.

Manji rizik od raka

Redovito jedenje gljiva povezano je sa smanjenim rizikom raka jajnika te usporavanjem progresije raka prostate.

Zdravlje srca

Stanične stijenke gljiva bogate su beta glukanima, topljivim vlaknima kakva obično sadrži zob, a ona imaju svojstva snižavanja lošeg kolesterola u krvi te na taj način čuvaju zdravlje srca.

Zašto im pripada status superhrane?

Voditeljica istraživanja u Nutrition Research Australia dr. Flavia Fayet-Moore istaknula je kako zbog svih svojstava gljive treba smjestiti među superhranu.

“One predstavljaju zasebno kraljevstvo u svijetu hrane i istraživanja diljem svijeta. Sve znanstvene studije unazad 20 godina pokazale su da ih imamo razloga smatrati superhranom. Biološki se razlikuju od biljaka i životinja, ali opet sadrže jedinstvene bioaktivne sastojke koji pomažu imunitetu na staničnoj razini te utječu na mikrobiotu”, tvrdi ona.

Rad su objavili u stručnom časopisu Journal of Nutritional Biochemistry i riječ je o prvom sustavnom radu koji promatra zdravstveni utjecaj Agaricus Bisporus gljiva na zdravlje.

IZVOR: 24SATA.H