Pet najboljih namirnica bogatih antioksidansima za smanjenje upale

by | 29 kolovoza, 2023

Jedna izuzetno korisna promjena koju bilo tko može napraviti kako bi unaprijedio opće zdravlje jest smanjenje kronične upale u tijelu.

Ovaj biološki proces leži u osnovi mnogih neželjenih zdravstvenih problema, od uobičajenih tegoba kao što su bolovi u zglobovima do ozbiljnijih stanja kao što su autoimune bolesti.

Čak su i srčane bolesti te problemi s mentalnim zdravljem povezani s visokim razinama sistemskih upala.

Moderan način života, obilje stresa, onečišćenja iz okoline te loše prehrambene navike, uz nedostatak kvalitetnog sna, često dovode do konstantno povećanih razina unutrašnjeg upalnog procesa.

Pročitajte: 15 senzacionalnih ljetnih salata koje će vas zasititi, ali i osvježiti 

Namirnice bogate antiokidansima za smanjenje upale

Divlje borovnice

Neka istraživanja pokazuju da divlje borovnice sadrže tri do pet puta više antioksidansa od običnih borovnica.

Jedenje jedne šalice divljih borovnica daje 13.427 ukupnih antioksidansa, oko deset puta više od preporuke USDA-e, prema Sveučilištu u Arkansasu.

Divlje borovnice iznimno su bogate antioksidansima, vlaknima, vitaminom C, vitaminom K i manganom. Osim toga, sadrže i druge važne hranjive tvari kao što su vitamin E, bakar i željezo. Također, mogu biti korisne i u smanjenju simptoma upalnih stanja poput artritisa i drugih autoimunih bolesti, kako piše eatthis.com.

Rajčica

Rajčica je niskokalorična namirnica bogata hranjivim tvarima. Sadrži vitamin C, vitamin A, kalij, folnu kiselinu, vitamin K i vitamin B6.

Povezana je s poboljšanjem zdravlja srca, a visok sadržaj kalija pomaže u regulaciji krvnog tlaka.

Također, likopen može doprinijeti smanjenju razvoja rizika od srčanih bolesti.

rajčice hrana bogata antiokidansima

Zeleni čaj

Antioksidansi zvani katehini u zelenom čaju imaju antikancerogena i protuupalna svojstva, prema istraživanju iz 2017.

Špinat

Špinat je dobro poznat po svojim nutrijentima poput željeza i vitamina K i prepun raznih antioksidansa.

To je zeleno lisnato povrće koje se često smatra superhranom zbog svojih bogatih hranjivih vrijednosti.

Nutrijenti poput vitamina K i druge fitonutrijenti mogu imati protuupalna svojstva koja pomažu u borbi protiv kroničnih upalnih stanja. Bogat je antioksidansima kao što su vitamin C i beta-karoten.

Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i potiču opće zdravlje.

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži veći postotak kakaa u usporedbi s mliječnom čokoladom. Kakao je bogat antioksidansima i flavonoidima koji su povezani s raznim zdravstvenim prednostima.

Što je čokolada tamnija (što je veći sadržaj kakaa), to će vjerojatno sadržavati više antioksidansa. No, ako ne možete probaviti gorak okus supertamne čokolade, potražite postotak kakaa od 70 % ili više.

Istraživanja sugeriraju da redovita konzumacija male količine tamne čokolade može doprinijeti poboljšanju zdravlja srca i cirkulacije.

Pročitajte: Ovo je 12 najzdravijih vrsta voća koje možete jesti 

Foto: Pexels, Dar1930 iStock/Getty Images Plus via Getty Images; YelenaYemchuk iStock/Getty Images Plus via Getty Images