Koje su prednosti ako ne jedete čokoladu samo mjesec dana?

Mnogi uvijek na čokoladu gledaju kao na "zabranjenu hranu" tijekom mršavljenja, ali nije sve tako jednostavno

by | 21 veljače, 2022
Ovo su prednosti ako ne jedete čokoladu samo mjesec dana

Čokolada može biti slatka, ali su prednosti odricanja od nje na mjesec dana još slađe. Ako ste ljubitelj čokolade, onda niste sami. Prema istraživanjima, čovjek u prosjeku u jednoj godini pojede oko 2 kg čokolade!

Iako je čokolada ukusna, neke njezine varijacije mogu imati negativne učinke na naše zdravlje — kako se ispostavilo, nije sva čokolada jednako dobra za nas. Na primjer, tamna čokolada može imati zdravstvene prednosti kad se konzumira u umjerenim količinama, ali druge vrste, kao što su bijela i mliječna čokolada, mogu biti pune masti i dodanog šećera.

Pročitajte više: Ovi znakovi na koži otkrivaju da konzumirate previše šećera

Da biste dobili maksimalne zdravstvene prednosti od kakaa, želite odabrati tamnu čokoladu koja ima 70 % ili više, a postotak kakaa također vam govori o postotku šećera. Primjerice, ako je čokolada označena kao “50 %”, to znači da je napravljena od 50 % kakaa i 50 % šećera i mliječnih proizvoda.

Ali čak se i zdrava tamna čokolada može previše konzumirati. Ako smatrate da vaše navike konzumiranja čokolade negativno utječu na vaše zdravlje, odricanje od nje na neko vrijeme može pomoći. To vam u početku može biti teško, ali može učiniti čuda i za vaš um i za vaše tijelo. Osim mršavljenja, evo nekih od učinaka ako ne jedete čokoladu 30 dana.

Smanjena razdražljivost

Kad izbacite šećer iz svoje prehrane, riješite se jednog od glavnih uzroka promjena raspoloženja i razdražljivosti. Naime, šećer je toksin koji može iscrpiti energiju, a također može izazvati kaos na razini glukoze u krvi. To sve dovodi do promjena raspoloženja, žudnje i drugih nezdravih ponašanja,

Ako imate žgaravicu, možda je razlog upravo čokolada

Prema istraživanju, gotovo jedna trećina Amerikanaca može doživjeti refluks kiseline tjedno. Kad pomislimo na žgaravicu ili refluks kiseline, mislimo na umak od rajčice, prženu hranu i alkohol, ali krivac je, nažalost, i čokolada. Riječ je o kiseloj hrani koja može uzrokovati ili pogoršati simptome žgaravice ili refluksa kiseline. Što je čokolada slađa, to može biti veći okidač.

Pročitajte više: Ovo su najnovije činjenice o metabolizmu koje morate znati

Možda ćete bolje spavati

Ako kasnije tijekom dana uživate u čokoladi, možda ćete otkriti da odlazak na spavanje noću može predstavljati problem. To je zato što čokolada sadrži kofein i može vas održati budnima. Sve je u redu ako to činite u normalnim količinama, ali ako pijete kavu ujutro, a čokoladu često poslijepodne ili navečer, to vam može poremetiti san. Kofein također može doprinijeti tjeskobi, pa vam smanjenje količine koju konzumirate može pomoći da se osjećate opuštenije.

Foto: iStock/Getty Images