Ovi znakovi na koži otkrivaju da konzumirate previše šećera

Šećer ubrzava starenje kože

by | 9 rujna, 2021
šećer

Svaka kvalitetna beauty rutina kreće od njege kože iznutra – izbacivanje hrane koja nam smeta, konzumacija suplemenata i uvrštavanje dobrih proizvoda koji imaju beneficije za našu kožu.

Stoga ostavite po strani sve proizvode koje koristite, a ne pomažu vašoj koži, te se prije svega fokusirajte na prehranu. Jedna od prvih namirnica koju bi trebali dozirati je šećer. Dokazano je da dijeta s visokim udjelom šećera ubrzava starenje kože i uzrokuje akne. To je zato što previše dijetalnog šećera reagira s proteinima u vašem krvotoku i stvara napredne krajnje proizvode glikacije (AGE), oštećujući strukturne proteine u kolagenu i elastinu koji čine kožu zategnutom i glatkom. Osim bora na čelu i akni, znakovi da jedete previše šećera su svakako i opuštena koža ispod očiju, ispijen izgled, stanjena i blijeda koža.

Kako šećer utječe na probleme s kožom?

Koža ispod očiju je tanka i opuštena
Prema kineskoj medicini, to područje lica je povezano s probavom na koju direktno utječe konzumacija šećera.

Lice je ispijeno
Previše šećera može utjecati i na distribuciju masnoća pa lice ljubitelja slatkog može izgledati ispijeno jer potkožno tkivo gubi masnoću koja mu daje punoću. Osim tih tipičnih simptoma, ten može biti blijed ili sivkasto-žućkast jer šećer podiže razinu inzulina, koji pak može potaknuti pretjerano lučenje kortizola.

Koža je blijeda
Budući da taj hormon stresa zapovijeda organizmu da preusmjeri energiju u ispunjavanje drugih zadaća, krvne se žile ispod kože lica stežu pa je koža blijeda. Nagla povećanja razine inzulina mogu dodatno opteretiti nadbubrežnu žlijezdu, koja, među ostalim, kontrolira rast obrva. Stoga, tanke i rijetke obrve mogu upozoravati na probleme s tom žlijezdom.

Čak i ako samo upola smanjite unos slatkog, na tenu ćete primijetiti velike promjene. Za najbolje rezultate potpuno prestanite jesti slastice, rafinirane ugljikohidrate i prerađenu hranu.

Foto: Domepitipat via Getty Images