Zeleni čaj suputnik u borbi protiv karcinoma

by | 22 veljače, 2021

Zeleni čaj u Kini se konzumira već više od 4.000 godina i jedna je od glavnih stavki u danu ljudi odgovorna za zdravlje.

Osim što ga volimo koristiti i u beauty rutini, oko zelenog čaja već se godinama vode brojna istraživanja kada je u pitanju njegov učinak na prevenciju karcinoma. Radilo se uglavnom o tzv. opažajnim studijama u kojima istraživač ne odlučuje tko će biti izložen nekom utjecaju ili nekoj terapiji, nego samo promatra podatke o postojećem stanju. U analiziranim studijama ispitana je povezanost između konzumiranja zelenog čaja i karcinoma probavnog trakta, ginekoloških karcinoma uključujući i karcinom dojke, karcinoma mokraćnog sustava uključujući karcinom prostate, karcinoma pluća i karcinoma usne šupljine.

Kako bi proučili učinak ispijanja zelenog čaja, istraživači su analizirali navike ispijanja čaja 75 000 sredovječnih i starijih Kineskinja. Pitali su ih piju li čaj, koju vrstu konzumiraju i u kojoj količini. Većina ispitanica je rekla kako uglavnom piju zeleni čaj.

Na kraju, stručnjaci su zaključili kako su žene koje su pile čaj barem tri puta tjedno kroz razdoblje dulje od pola godine imale 17 posto niži rizik od razvijanja svih vrsta raka probavnog trakta. Također, stupanj zaštite ovisio je o količini ispijenog čaja. Tako žene koje piju dvije do tri šalice čaja dnevno mogu, prema ovim rezultatima, očekivati 21 posto niži rizik od raka. Zaštitni učinak čaja bio je najočitiji kada su u pitanju rak želuca/jednjaka te karcinom debelog crijeva.

Istraživači su također uzeli u obzir stil života koji su ispitanice vodile: tako su pušačice i osobe koje su uživale u alkoholu isključene iz njihove analize. One koje su redovito pile čaj u većoj su mjeri bile mlađe, više su vježbale, bile su obrazovanije i jele su više voća i povrća.

Iako još uvijek ne možemo jamčiti da smanjuje rizik nastanka karcinoma, zeleni čaj je svakako bolji izbor od sokova i pića, koji će vam dehidrirati organizam.

Foto: Unsplash