Naučite umjeće fermentacije i otključajte tajnu neodoljivih okusa
Jesen je pred vratima pa možete opskrbiti svoju smočnicu domaćim i zdravim proizvodima u kojima ćete moći uživati kroz cijelu godinu naučite li jed...
Iako ljudi već godinama pokušavaju izbjeći ugljikohidrate, istraživanje je pokazalo da se prosječna osoba ugljikohidrata ne treba bojati.
Hrana bogata ugljikohidratima poput cjelovitih žitarica, graha, povrća i voća neophodna je za zdravu, uravnoteženu prehranu.
Ali ako vam je liječnik dao preporuku da pokušate ograničiti unos ugljikohidrata u svakodnevnoj prehrani, moglo bi vam pomoći ako jedete više zdrave hrane s malo ugljikohidrata.
Namirnice s niskim udjelom ugljikohidrata mogu biti izvrsni dodaci prehrani, posebno za one osobe koje pokušavaju kontrolirati razinu glukoze u krvi ili smanjiti unos ugljikohidrata.
Važno je napomenuti da se razina ugljikohidrata može razlikovati unutar iste kategorije namirnica, pa je važno provjeriti etiketu i pratiti unos ugljikohidrata kako biste se pridržavali svojih prehrambenih ciljeva.
Pročitajte: Pet popularnih, ali najgorih namirnica za doručak i zdravlje vašeg mozga
Definitivno predstavljaju izvrsnu opciju za one koji žele smanjiti unos ugljikohidrata u svojoj prehrani, a istovremeno žele uživati u hranjivim i ukusnim grickalicama. Orašasti plodovi bogati su esencijalnim nutrijentima poput zdravih masnoća, proteina, vlakana, vitamina i minerala.
Bademi
Bademi su izvrsno zdrava grickalica s vrlo malo ugljikohidrata. Također su bogati vitaminom E, magnezijem i zdravim mononezasićenim masnim kiselinama, koje mogu pomoći u održavanju zdravlja srca.
Lješnjaci
Lješnjaci su posebno bogati vlaknima i mononezasićenim masnim kiselinama te pomažu u održavanju zdravlja srca i izvor su vitamina E i mangana.
Chia sjemenke
Ove sjemenke izuzetno su bogate vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Osim toga, imaju vrlo malo neto ugljikohidrata i mogu se koristiti za pripremu pudinga, smoothiesa i drugih zdravih obroka pa je preporuka uključiti ih u prehranu, barem povremeno.
Sjemenke lana
Sjemenke lana još su jedan izvor vlakana i zdravih masnoća. Također sadrže lignane, prirodne fitokemikalije koje mogu imati pozitivan utjecaj na zdravlje srca.
Orasi
Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima. Iako imaju nešto više ugljikohidrata od nekih drugih orašastih plodova, i dalje se smatraju zdravim izborom.
Pročitajte: Pomažu kod mršavljenja i još 6 razloga zašto je dobro jesti datulje za doručak
Foto: Pexels