3 najčešće pogreške kod kupovine i skladištenja orašastih plodova

by | 28 srpnja, 2023
skladištenje orašastih plodova

Kupovina i skladištenje orašastih plodova mogu biti ključni za očuvanje njihove svježine, okusa i hranjivih vrijednosti.

Međutim, lako je napraviti nekoliko pogrešaka koje mogu dovesti do kvarenja ili gubitka kvalitete orašastih plodova.

Zna se da su orašasti plodovi nevjerojatno dobri za zdravlje, izvrstan izvor antioksidansa i vlakana, obiluju mononezasićenim masnoćama bogatima hranjivim tvarima, a pokazalo se da snižavaju kolesterol, upale i rizik od srčanih bolesti.

Najčešće pogreške kod kupovine orašastih plodova

Kupovina orašastih plodova iz rinfuze u dućanu

Najveća pogreška je kupnja iz spremnika za rinfuzu u vašem dućanu. Gotovo je nemoguće reći koliko često dućan mijenja orašaste plodove u tome ili koliko su dugo stajali na otvorenom.

Prema Steveu Lindsayu, kisik je neprijatelj broj jedan za svaki rok trajanja orašastih plodova. Oni koji stoje u spremnicima za rinfuzu stalno su izloženi kisiku, ugrožavajući njihovu svježinu.

Najbolji izbor za pronalaženje svježih orašastih plodova jest kupiti zatvorene u vrećici, što će osigurati svježinu.

Pročitajte: Pet namirnica koje bi svaka žena u 40-ima trebala jesti za brži gubitak na težini 

orasi u staklenci skladištenje orašasti plodovi

Čuvate ih na krivome mjestu

Orahe treba čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču zbog toga što sadrže veliku količinu nezasićenih masnoća, osjetljive vrste ulja zbog koje su vrlo sklone užeglosti.

Kvarenje još više ubrzavaju svjetlost, kisik i toplina. Čuvanje orašastih plodova (i sjemenki) u hladnjaku ili zamrzivaču ograničava njihovu izloženost i rezultirat će time da vaši orašasti plodovi budu manje gorki i ukusniji dulje vrijeme.

Ako ćete svoje orašaste plodove koristiti u bliskoj budućnosti, u redu je držati ih na hladnome i tamnome mjestu u smočnici. Samo provjerite jesu li u hermetički zatvorenoj posudi i planirajte ih pojesti u roku od nekoliko tjedana.

Ne obraćate pažnju na rok trajanja

Rok trajanja orašastih plodova ovisi o tri ključna čimbenika: uvjetima skladištenja, jesu li oljušteni ili neoljušteni te je li pakiranje otvoreno ili nije.

Dobro je pravilo da o orašastim plodovima razmišljate kao o proizvodu, a ne o pakiranoj robi. Baš kao što biste učinili sa svježim špinatom ili zrelom rajčicom, pomirišite ih prije nego što ih pojedete.

bademi orasi orašasti plodovi skladištenje

Evo još nekoliko ključnih savjeta:

  • Izbjegavajte skladištenje orašastih plodova u blizini izvora topline ili izloženosti izravnom sunčevom svjetlu jer to može ubrzati proces kvarenja.
  • Kod kupovine, provjerite jesu li orašasti plodovi cjeloviti i bez pukotina. Napuknuti orašasti plodovi mogu biti znak starije robe.
  • Ne ostavljajte orašaste plodove na otvorenom ili izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Pročitajte: Gubitak težine može značajno utjecati na jednu bitnu stvar svima, pokazala je studija 

Foto: Pexels, BONDART iStock/Getty Images Plus via Getty Images