Pet popularnih, ali najgorih namirnica za doručak i zdravlje vašeg mozga

Pet popularnih namirnica za doručak koje zapravo pospješuju reakciju na stres

by | 24 kolovoza, 2023
najgore namirnice za doručak

Doručak je važan obrok koji može značajno utjecati na vaš mozak i cjelokupno zdravlje, ali postoje namirnice koje se nikako ne preporučuju jesti baš za doručak.

Odabir pravilnih namirnica za doručak može poboljšati vašu koncentraciju, kreativnost i energiju tijekom jutra.

S druge strane, postoji nekoliko namirnica koje biste trebali izbjegavati jer mogu imati negativan utjecaj na vaš mozak i opće zdravlje.

Pročitajte: Ovo je šest najhidratantnijih vrsta ljetnog voća s visokim udjelom vode 

Najgore namirnice za doručak

Voćni smoothie

Voćni smoothie može biti odličan dodatak doručku jer pruža obilje vitamina, minerala i vlakana. Međutim, važno je napomenuti da neki voćni smoothieji mogu sadržavati visok udio šećera ako se dodaju šećer, voćni sok ili sirupi. Konkretno, smoothieji napravljeni samo od voća, često banane ili jogurti s okusom voća sadrže veliku količinu šećera.

Takav smoothie može uzrokovati skok energije s posljedičnim padom samo nekoliko sati kasnije – što rezultira umorom, tjeskobom i razdražljivošću – kako piše mbg.com.

Žitarice

Iako su žitarice popularan izbor za doručak i često se percipiraju kao zdrava opcija, postoji nekoliko razloga zbog kojih se neke vrste žitarica smatraju manje poželjnima za doručak.

Mnoge komercijalne žitarice, posebno one namijenjene djeci, sadrže visok udio dodanog šećera. Previše šećera u doručku može izazvati nagli skok razine glukoze u krvi, što dovodi do brzog pada energije i osjećaja gladi.

Također, većina komercijalnih žitarica nije bogata vlaknima, koja su važna za regulaciju probave i održavanje osjećaja sitosti, a neke mogu sadržavati aditive, umjetne boje, okuse i konzervanse koji nisu najbolji za vaše zdravlje.

najgore namirnice za doručak

Voćni jogurti

Jogurt s okusom voća još je jedan prikriveni izvor šećera koji se maskira kao uravnoteženi doručak.

Važno je provjeriti oznake hranjivih vrijednosti: 4 grama šećera je 1 čajna žličica, pa budite oprezni da ne konzumirate 6 ili 8 žličica šećera u svom navodno zdravom jogurtu za doručak.

Uvijek preporučujemo da radije pojedete cjeloviti, nezaslađeni jogurt, dodate nasjeckano voće po izboru i prelijete ga s malo meda te posipate cimet.

Kava

Previše kofeina može izazvati nervozu, anksioznost i poremetiti san. Također, kofein može dovesti do naglog skoka i pada energije.

najgore namirnice za doručak

Zasićene masnoće

Prekomjerni unos zasićenih masnoća, koji se nalaze u prženoj hrani, slanini i masnim sirevima, može povećati rizik od srčanih bolesti i smanjiti protok krvi u mozgu.

Pročitajte: Kako točno grickanje između obroka djeluje na vaše zdravlje? 

Foto: Pexels, Sarah K ster iStock/Getty Images Plus via Getty Images