Vaša tijela sastoje se od najmanje 60 posto vode koja djeluje na oslobađanje od toksina iz tijela, regulira temperaturu i štiti kralježnicu, kožu, oči i nos.
Čak potiče i probavu, kao i zdravlje bubrega, jetre i crijevnog mikrobioma.
Tijekom dana, normalne tjelesne funkcije, poput znojenja, odlaska u kupaonicu, pa čak i disanja, prirodno rezultiraju gubitkom vode.
U konačnici, pravilna hidracija svodi se na unos više tekućine nego što je gubite svaki dan. No jeste li znali da hrana koju jedete, a ne samo voda koju pijete, također pridonosi vašoj ukupnoj razini hidracije i pomaže u sprječavanju dehidracije?
Hidraciju možete održavati zahvaljujući raznovrsnom zdravom voću i povrću s visokim sadržajem vode.
Iako ljeto od vas zahtijeva pojačanu hidraciju, ono također nudi i obilje sezonskih, ukusnih te hidrirajućih namirnica – a posebno voća.
Osim što je puna vitamina C i biljnih spojeva koji jačaju imunitet, osvježavajuća ružičasta lubenica često se smatra jednim od najhidratantnijih voća jer sadrži do 91 posto vode.
Jagode i bobičasto voće
Gotovo svaka vrsta bobičastog voća ponudit će vam velike količine vlakana. Jagode su najhidratantnije bobičasto voće s do 91 posto udjela vode, a odmah ih slijede kupine s 88 posto. Maline također čine popis s 86 posto vode, kao i borovnice s 84 posto.
Citrusno voće, posebno grejp i naranče
Nije slučajnost da se citrusno voće obično cijedi – oni nude toliko hidratantne vode iz svoje slatko-oporke unutrašnjosti.
Grejp je citrusno voće s visokim sadržajem vode s do 91 posto ukupnog sadržaja vode, a naranče sadrže 87 posto vode.
Ananas
S do 86 posto ukupnog sadržaja vode, ananas zaslužuje mjesto na popisu. Osim svoje sposobnosti hidracije, ananas je pun vitamina C, a jedna šalica nudi više od sto posto vaših dnevnih potreba, pomažući vam u održavanju zdravog imunološkog sustava. Ananas je također jedinstveno zdrav po tome što je pun bromelaina, enzima koji pomaže u probavi i apsorpciji proteina.
Kruške
Kruške su ne samo ukusne već i nutritivno bogate. One su dobar izvor vitamina C, vlakana, antioksidansa i minerala poput kalija. Vlakna u kruškama pomažu u regulaciji probave i održavanju zdravlja crijeva.
Jabuke
Sasvim je moguće da se maksimum “jabuka na dan” ne odnosi na vitamine, minerale i vlakna u ovom voću – već na izvrstan sadržaj vode. S 86 posto vode, jabuke su iznimno osvježavajuće i zasitne (kao i ultimativni međuobrok).
Foto: Pexels, Javi Sanz iStock/Getty Images Plus via Getty Images