Ovo je najzdravije voće na svijetu, koliko često ga konzumirate?

by | 22 lipnja, 2023
limun dobrobiti

Iako nas odmalena uče da je važno jesti voće, a posebice jabuku, jedna studija sada je pokazala nešto sasvim suprotno!

Tim istraživača s američkog sveučilišta William Paterson u New Jerseyju proveli su istraživanje o sadržaju hranjivih tvari u 41 različitoj namirnici. Cilj im je bio procijeniti prisutnost vitamina, vlakana i drugih hranjivih tvari u odnosu na kalorijsku vrijednost svake namirnice.

Pretpostavka je bila da će namirnice s većim sadržajem hranjivih tvari biti smatrane zdravijima.

Limun kao najzdravije voće na 28. mjestu!

Međutim, rezultati istraživanja iznenadili su mnoge. Nijedno voće nije se našlo među deset najzdravijih namirnica. Od 41 proučavane namirnice, samo je sedam zadovoljilo stroge kriterije za uključivanje u studiju. Između tih sedam namirnica, najzdravije voće se tek našlo na 28. mjestu, a to voće je – limun.

Dok je zeleno povrće dominiralo među deset najzdravijih namirnica, neki drugi favoriti, kao što su brokula, paprika i bundeva, zauzeli su mjesto među dvadeset najboljih. Iznenadila je činjenica da voće nije bilo toliko visoko rangirano kao što se očekivalo.

Ukratko, ovo istraživanje pokazalo je da je sadržaj hranjivih tvari u namirnicama važan faktor za njihovu ocjenu kao zdravih, pri čemu su zeleno povrće i još neke vrste zauzeli najviše pozicije na ljestvici, dok je limun bio najzdravije voće prema kriterijima istraživanja.

Pročitajte: Hrana koju trebate izbjegavati tijekom ciklusa 

limun dobrobiti

Dobrobiti limuna

Limun je osvježavajući agrum koji nije samo ukusan dodatak jelima i pićima već ima i brojne dobrobiti za zdravlje. Bogat je vitaminom C, flavonoidima, limunskom kiselinom i drugim hranjivim tvarima koje imaju pozitivan utjecaj na organizam.

Poznat po svom visokom sadržaju vitamina C, koji ima ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava, a njegov sok potiče proizvodnju želučanih sokova, poboljšava probavu i olakšava apsorpciju hranjivih tvari.

Ono što je odlično kod limuna, može pomoći u smanjenju apetita i poticanju metabolizma. Također pomaže u detoksikaciji tijela, podržava probavu i potiče sagorijevanje masnoća.

Redovito konzumiranje limuna može poboljšati izgled kože jer vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena, koji održava kožu čvrstom i elastičnom.

limun dobrobiti

Kako uključiti limun u prehranu

Sasvim jednostavno i ono što svatko može prakticirati je to da dodate svježe iscijeđeni sok jednog limuna u šalicu tople vode i ispijete prije doručka.

Također, možete staviti svježe iscijeđeni limunov sok kao preljev na salatu jer će joj dati jedan osvježavajući okus ili ga upotrijebiti kao sastojak u marinadama za meso, ribu ili povrće.

Koricu limuna možete koristiti u desertima i jelima, ali i cijeđeni u smoothiesima.

Pročitajte: Ovo je najgora hrana za vašu štitnjaču prema dijetetičarima 

Foto: Pexels, Vitalina iStock/Getty Images Plus via Getty Images