Ovo je najgora hrana za vašu štitnjaču prema dijetetičarima

Štitnjača je mnogima problem, a često ne znaju da i hrana može pridonijeti tegobama

by | 15 lipnja, 2022
Salata s kupusom i mrkvom

Sigurno dosad znate koliko je štitnjača važna žlijezda i koliko nam je njezino pravilno funkcioniranje nevjerojatno važno. Praktički, koju god da tegobu imate – od smanjenja ili povećanja tjelesne težine, nestrpljivosti, problema sa spavanjem… Netko će vas pitati jeste li provjeravali hormone štitnjače. Naime, ona proizvodi hormone koji rade s mnogim različitim sustavima u vašem tijelu, uključujući oslobađanje i kontrolu hormona štitnjače koji kontroliraju metabolizam – proces u kojem se hrana koju unosite u tijelo pretvara u energiju. Ako patite od bolesti štitnjače, to je zato što vaša štitnjača proizvodi previše ili premalo ovih hormona. Više: Ovo je popis svih najvažnijih pregleda u trudnoći

Postoji nekoliko vrsta bolesti štitnjače, kao što su hipertireoza, hipotireoza, tireoiditis i Hashimotov tireoiditis, a svi oni mogu biti uzrokovani različitim stvarima kao što je nedostatak joda ili čak genetika. Registrirana dijetetičarka Molly Hembree, za EatThis napominje da je najčešće stanje štitnjače neaktivna štitnjača ili “hipotireoza”, čiji je primarni uzrok nenamjerno povećanje tjelesne težine.

Iako mnogi misle da su problemi sa štitnjačom povezani s trudnoćom ili nasljeđem, hrana je također to što ima velik utjecaj na stanje štitnjače. Ako imate dijagnosticirani problem sa štitnjačom, najgora je hrana ona koja sadrži goitrogene. Naime, takva hrana ometa sintezu hormona štitnjače, što znači da se situacija u nekom trenutku može pogoršati. U radu objavljenom u British Medical Journalu, istraživači su otkrili da uravnotežena prehrana igra važnu ulogu kada se usredotočite na probleme sa štitnjačom. Konzumiranje prekomjerne količine hrane u jednom smjeru uz isključivanje drugog može utjecati na rad vaše žlijezde. Na primjer, previše masti i joda. Više: Što je štinjača i zašto je važna za funkcioniranje organizma?

Prema Hembree, goitrogeni uključuju nekuhano povrće krstašice poput brokule, cvjetače i kupusa, kao i soju i proso. Međutim, da biste se riješili nekih potencijalnih negativnih učinaka povrća, možete ga jednostavno zagrijati. “Zagrijavanje povrća krstašica eliminira njegovu goitrogenu aktivnost”, kaže Hembree. “A ako jedete nekuhano povrće krstašice i soju u umjerenim količinama, čini se da to ne predstavlja prijetnju zdravlju štitnjače. Međutim, većina dijetetičara savjetuje potpuno izbacivanje prosa iz prehrane.”

Ako konzumirate puno gorenavedenih krstašica, važno je posavjetovati se s liječnikom – jer ništa nije crno-bijelo, no dobro je obratiti pozornost na čimbenike koji mogu dovesti do problema koji se mogu jednostavno izbjeći.

 

Foto: iStock/Getty Images