Ovo voće i povrće ima najviše pesticida prema novoj studiji

Čak 90 posto uzoraka s većine voća i povrća ima najmanje dvije vrste pesticida

by | 8 travnja, 2022
Narezane jagode

Svake godine Radna skupina za okoliš (Environmental Working Group) objavljuje ažurirani popis Dirty Dozen, koji rangira 12 voća i povrća koje najviše pridonose razinama pesticida u vašem tijelu. I drugu godinu zaredom na vrhu liste su sočne jagode.

EWG provodi svoju godišnju studiju kako bi educirali javnost o voću i povrću s najvećim i najnižim ostacima pesticida kako bi potrošači mogli donijeti najbolje odluke za svoje obitelji. Dok se kemijska sredstva za ubijanje štetočina široko koriste u konvencionalnoj poljoprivredi, mnogi istraživači strahuju da se potencijalno opasni spojevi sintetiziraju i primjenjuju bez dovoljno dokaza koji bi jamčili sigurnost.

Gotovo svako neoguljeno voće ili povrće nosi rizik od izlaganja pesticidima jer se njegova koža redovito zalijeva kemikalijama. Studija je otkrila da je 90 % uzoraka uzetih s većine voća na popisu pozitivno na najmanje dvije vrste pesticida.

“Jedan uzorak kelja, ogrlice i gorušice sadržavao je do 21 različit pesticid”, također je rekao EWG. “U prosjeku su uzorci špinata imali 1,8 puta više ostataka pesticida po težini od bilo kojeg drugog testiranog usjeva.” Na vrhu popisa su jagode, a slijedi sljedeće voće i povrće:

špinat
kelj, ogrlica i senf
nektarine
jabuke
grožđe
paprika i ljuta paprika
trešnje
breskve
kruške
celer
rajčica

Iako se čini kao da se tu ne može puno učiniti, Bidenova administracija zabranila je korištenje klorpirifosa, pesticida povezanog s oštećenjem mozga kod djece. Trenutačno se koriste na desetke pesticida koji su povezani s oštećenjem živčanog, endokrinog i reproduktivnog sustava životinja ili ljudi, a također mogu uzrokovati rak. U veljači 2018. Europski parlament je postavio posebni odbor za ispitivanje postupka izdavanja dozvola za pesticide. Na plenarnoj sjednici zastupnici su glasali za završno izvješće o radu odbora u kojem se zalaže za transparentne postupke i političku odgovornost, a s obzirom na sve češće sjednice o kvaliteti hrane, smatra se da će se uskoro donijeti i drugi zakoni koji bi očuvali zdravlje potrošača.

Predvidljivo, popis “sigurnijih” namirnica, odnosno Clean 15 popis iste radne skupine, sastojao se od proizvoda s korom, korom ili ljuskom koji se inače uklanjaju prije konzumiranja: avokado, kukuruz šećerac, papaja, luk, kivi, kupus, mango i drugi. Primjetno, neke netoksične namirnice na popisu prkose uzorku kore: gljive i šparoge.

Savjeti? Organske opcije, sadnja vlastitoga vrta ili kupnja kod OPG-ova. Ako to nije moguće, dobro isperite proizvode vodom iz slavine te nježno istrljajte voće i povrće bez sapuna.

 

Foto: Merve Aydin/Unsplash