Osam odličnih namirnica za brže mršavljenje

Prema stručnjacima

by | 19 rujna, 2023

Uravnotežena prehrana koja obiluje raznovrsnim vrstama povrća predstavlja jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina za održavanje zdrave tjelesne težine.

Povrće je često niskokalorično, ali iznimno bogato vodom i vlaknima, što može doprinijeti osjećaju sitosti nakon obroka i smanjiti potrebu za prejedanjem.

Povrće je također bogat izvor esencijalnih vitamina i minerala kao što su vitamin C, vitamin A, folna kiselina, kalij, i mnogi drugi. Ovi nutrijenti imaju ključnu ulogu u održavanju općeg zdravlja i imunološkog sustava.

Pročitajte: 10 najboljih detoksikacijskih voda za sagorijevanje masnoća i mršavljenje 

Najbolje povrće za mršavljenje

Šparoge

Iako ćete po šparogama imati drukčiji miris mokraće, to je povrće koje ćete htjeti jesti više ako vam je cilj mršavljenje.

Ne samo da su šparoge vrlo malokalorične već i bogate vlaknima. Jedna šalica kuhanih šparoga sadrži 3,6 grama (g) vlakana, sa samo 40 kalorija. Bogate su dijetalnim vlaknima koja doprinose osjećaju sitosti i smanjuju želju za prejedanjem te sadrže vrlo malo masnoća i natrija.

najbolje namirnice za mršavljenje

Špinat

Špinat je vrlo niskokaloričan i gotovo bez masnoća, što ga čini zdravim izborom za ljude koji žele smanjiti unos zasićenih masnoća. Osim toga, izvor je važnih hranjivih tvari kao što su vitamin A, vitamin C, vitamin K, folna kiselina, željezo i kalij.

Ovi nutrijenti podržavaju zdrav metabolizam i opće dobrobit organizma.

Cvjetača

Posljednjih nekoliko godina cvjetača je postala popularan sastojak raznih jela, često se koristi kao zamjena za koru pizze, rižu i pire krumpir.

Cvjetača je vrlo niskokalorična namirnica, što znači da možete jesti veće količine cvjetače bez značajnog unosa kalorija, što je važno za održavanje ravnoteže kalorija tijekom procesa mršavljenja.

Ima nisku energetsku gustoću, što znači da nudi mnogo hranjivih tvari s malo kalorija. To može pomoći u održavanju osjećaja sitosti bez prekomjernog unosa kalorija.

Mrkva

Studija iz 2021. povezala je čestu konzumaciju mrkve sa smanjenim indeksom tjelesne mase (BMI) i nižim stopama pretilosti.

Mrkva je bogata dijetalnim vlaknima, koja doprinose osjećaju sitosti, a uz to sadrži visok postotak vode. Vlakna također usporavaju probavu, što može pomoći da se dulje osjećate sitima i smanjite potrebu za grickanjem.

najbolje namirnice za mršavljenje

Kupus

Možda ste čuli za dijetu s juhom od kupusa, koja se sastoji od jedenja prvenstveno juhe od kupusa tjedan dana. Iako nema čvrstih dokaza koji podupiru učinkovitost ove dijete za dugoročno mršavljenje ovo povrće definitivno pozitivno utječe na gubitak težine.

Kupus je niskokalorična i niskougljikohidratna namirnica te sadrži malo masti, a visok postotak vode, što pomaže u hidrataciji tijela.

Održavanje tijela hidratiranim može pomoći u suzbijanju osjećaja gladi.

Kupus se može pripremati na mnogo različitih načina, uključujući kuhanje, dinstanje, pečenje i pripremu salata. To omogućuje da ga uključite u raznolike obroke.

Tikvice

Tikvice su vrlo niskokalorična namirnica te sadrže velik postotak vode, što pomaže u hidrataciji tijela.

Ono što je odlično jest da su tikvice vrlo prilagodljive i mogu se pripremiti na različite načine, uključujući kuhanje, pečenje, grilanje i pripremu “tjestenine” od tikvica. To vam omogućuje da ih lako uključite u raznovrsne obroke.

najbolje namirnice za mršavljenje

Cikla

Iako se često zanemaruje, cikla ima malo kalorija i bogata je raznim nutrijentim. Jedna šalica kuhane cikle sadrži 75 kalorija, 2,9 grama proteina i 3,4 grama vlakana.

Cikla sadrži snažne antioksidanse zvane betalaini, koji mogu zaštititi od pretilosti, bolesti srca, raka i drugih kroničnih bolesti povezanih sa slobodnim radikalima i upalom, piše Health.com.

Brokula

Brokula je niskokalorična namirnica, što znači da možete konzumirati veće količine bez znatnog unosa kalorija te je bogata vlaknima i proteinima.

Sadrži hranjive tvari i fitokemikalije koje mogu smanjiti upalu, podržati zdravlje srca, poboljšati zdravlje kostiju, pa čak i zaštititi od određenih vrsta raka.

najbolje namirnice za mršavljenje

Pročitajte: Sedam vrsta povrća s visokim udjelom proteina koje možete uvrstiti u prehranu 

Foto: Pexels, peredniankina iStock / Getty Images Plus via Getty Images