Joga na stolici: razgibajte kralježnicu na kraju radnog dana

Lagano istezanje na kraju radnog dana

by | 28 rujna, 2023
Joga na stolici

Jeste li već čuli za takozvanu jogu na stolici? Bez obzira na to jeste li upućeni ili niste, donosimo nekoliko laganih jogijskih asana idealnih za potpune početnike i osobe bez kondicije željne nježnog razgibavanja.

Redovito vježbanje joge prepuno je dobrobiti i za um i za tijelo. To je i vježba i oblik umjetnosti koji spaja aktivaciju mišića, povezivanje sa svojim tijelom i prisutnost u trenutku. Prema istraživanjima, joga ublažava stres, depresiju, poveća fleksibilnost te može poboljšati vaše fizičko i mentalno zdravlje općenito.

Jedna od prednosti joge na stolici jest njezina pristupačnost za potpune početnike, kao i za osobe s ograničenom mobilnošću i pokretljivošću. Stolica vam pruža stabilnost i potporu. Ove vježbe možete izvoditi ujutro nakon buđenja ili popodne nakon radnog vremena. Idealne su za nježno razgibavanje kompletnog gornjeg dijela tijela, što će dobro doći svima nakon višesatnog sjedenja.

Joga na stolici

Joga na stolcu

Krava-mačka

Započnite istezanjem kralježnice u krava-mačka asani. Sjednite na stolicu i postavite stopala ravno na pod. Oslonite ruke na koljena ili bedra. Udahnite, izvijte leđa i usmjerite pogled prema stropu kako biste zauzeli pozu krave. Zatim izdahnite, zaoblite leđa poput nakostriješene mačke i privucite bradu prema prsima. Aktivirajte trbušnjake. Ponovite osam do deset puta.

Uvijanje kralježnice

Započnite ovu vježbu uspravnim sjedaćim položajem sa stopalima na podu. Oslonite desnu ruku na vanjsku stranu lijevog bedra, a lijevu stavite iza stolice. Udahnite, a pri izdahu, okrenite torzo ulijevo. Zadržite se u ovom položaju 20 do 30 sekundi prije nego što promijenite stranu. Ponovite osam do deset puta.

Pretklon kralježnice

Sjednite na rub stolice, a stopala na podu razmaknite u širinu kukova. Udahnite i sjednite uspravne kralježnice. Dok izdišete, preklopite torzo preko bokova naginjući se prema naprijed. Ruke možete držati na bedrima ili potkoljenicama. Zadržite se u ovom položaju 20 do 30 sekundi.

Istezanje ramena

Za istezanje ramena u sjedećem položaju, sjednite na stolicu uspravne kralježnice i postavite stopala ravno na tlo. Ispružite desnu ruku ravno ispred sebe u visini ramena. Pritisnite lijevu ruku na vrhove prstiju desne ruke te pružite blagi otpor. Zadržite ovaj položaj 15 do 20 sekundi pa ponovite na suprotnoj strani tijela.

Pročitajte: Hatha joga – put do smirenosti i fleksibilnosti

Foto: LightFieldStudios, iStock/Getty Images Plus via Getty Images