Pilates ili joga: što je učinkovitije za skidanje sala na trbuhu?

Fitness stručnjak otkriva koji je trening najbolji za skidanje sala na trbuhu: joga ili pilates

by | 23 ožujka, 2024
joga pilates skidanja sala na trbuhu

Dugo se već vode rasprave između ljubitelja pilatesa i joge o tome koja je aktivnost učinkovitija za toniranje trbuha i smanjenje masnog tkiva na tom području.

Obje prakse nude niz koristi za tijelo i um, ali kad je u pitanju ciljano sagorijevanje masnoće na trbuhu, važno je razumjeti razlike između ove dvije vrste vježbanja.

Daisean Brewster, fitness trener, otkriva koja je tjelovježba produktivnija ako se želite osloboditi viška kilograma i sala na trbuhu.

Joga ili pilates: što je učinkovitije za skidanje sala na trbuhu?

Bilo da se bavite timskom jogom ili timskim pilatesom, obje su vježbe produktivne same po sebi. Ovi popularni oblici tjelesne aktivnosti pružaju mnoge dobrobiti za vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Brewster objašnjava: “Iako su obje prakse usmjerene na poboljšanje snage, fleksibilnosti i ravnoteže, postoje neke ključne razlike kad je riječ o smanjenju masnog tkiva ili gubitku masnoće na trbuhu. Jedna ključna razlika između pilatesa i joge jest razina intenziteta. Joga obično uključuje držanje poza dulje vrijeme, fokusirajući se na duboko disanje i svjesnost.”

Iako joga može pomoći u poboljšanju mišićnog tonusa i fleksibilnosti, možda neće biti toliko učinkovita za sagorijevanje tjelesne masti u usporedbi s intenzivnijim oblicima vježbanja poput intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT).

Što se tiče pilatesa, ova vrsta vježbanja može uključivati opremu kao što su strojevi za reformiranje ili trake otpora za povećanje otpora svakom pokretu. To će povećati sagorijevanje kalorija i pomoći vam da isklešete čiste mišiće.

Pilates se usredotočuje na jačanje mišića jezgre, što može poboljšati držanje i smanjiti masnoću na trbuhu tijekom vremena”, dodaje Brewster za Eat This Not That.

Na kraju, pilates je ipak pobjednik kad se radi o gubitku i sagorijevanju tjelesnog i trbušnog sala ako birate između ta dva.

Međutim, stručnjak kaže da uključivanje obaju treninga u fitness režim može biti nevjerojatno korisno u postizanju vaših ciljeva mršavljenja.

joga pilates skidanja sala na trbuhu

Joga može poboljšati fleksibilnost i osloboditi vas viška stresa, dok pilates može ciljati na određene skupine mišića i povećati ukupnu snagu.

U zaključku, iako i joga i pilates nude jedinstvene prednosti, ako je vaš cilj specifično ciljanje trbušne masnoće ili sagorijevanje tjelesne masnoće, pilates bi mogao biti učinkovitiji zbog svog fokusa na toniranje i jačanje mišića.

Važno je isto naglasiti da, kad je riječ o gubitku masnoće na trbuhu, ključni faktor je kalorijski deficit – odnosno, potrošiti više kalorija nego što se unosi hranom. Ni pilates ni joga sami po sebi neće direktno sagorijevati masnoće na određenom području tijela, uključujući trbuh, već će doprinijeti sagorijevanju ukupnih kalorija tijekom vježbanja.

Bez obzira na odabir, dosljednost i predanost vježbanju i zdravom načinu života ključni su faktori za postizanje rezultata kojima težite.

joga pilates skidanja sala na trbuhu

Pročitajte: U tri koraka kako doista pronaći motivaciju za vježbanje? 

Foto: DeanDrobot iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels