Sedam vrsta čajeva koji potiču sagorijevanje sala na trbuhu

by | 7 veljače, 2024
čajevi za sagorijevanje sala na trbuhu

Tražite li prirodne načine za podršku u procesu mršavljenja, čajevi su često među prvim izborom. A ovo su najbolji za sagorijevanje sala na trbuhu!

Iako čajevi sami po sebi nisu čarobno rješenje za sagorijevanje sala na trbuhu, neki od njih imaju osobine koje mogu podržati vaše napore ka gubitku težine. Kombinacija odgovarajuće prehrane, redovite fizičke aktivnosti i zdravih navika ključna je za postizanje dugoročnih rezultata.

Važno je naglasiti da je uvijek uputno razgovarati s ljekarnikom prije nego što počnete redovito konzumirati velike količine bilo kojeg biljnog preparata, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate lijekove. Također, važno je imati realna očekivanja i shvatiti da nijedan čaj neće sam po sebi čudesno dovesti do toga da izgubite salo na trbuhu, već je potrebna cjelokupna strategija mršavljenja i zdravog načina života.

Pročitajte: Ovo je čaj koji odgađa starenje – pokazalo je kinesko istraživanje 

Najbolji čajevi za sagorijevanje sala na trbuhu

Zeleni čaj

Zeleni čaj bogat je antioksidansima koji mogu pomoći u ubrzanju metabolizma i sagorijevanju masnoća. Prema nedavnoj studiji iz 2022. objavljenoj u International Journal of Environmental Research and Public Health, sudionici koji su konzumirali velike količine zelenog čaja – govorimo o četiri ili više šalica dnevno – imali su 44 % manji rizik od razvoja abdominalne pretilosti od sudionika koji su nisu pili zeleni čaj.

Još jedna studija iz 2009. objavljena u The Journal of Nutrition otkrila je da konzumacija katehina u zelenom čaju – antioksidans koji se nalazi u listovima zelenog čaja – može pomoći u smanjenju trbušne masnoće u kombinaciji s tjelovježbom, kako piše Eat This.

Čaj od đumbira

Đumbir je poznat po svojim termogenim svojstvima, što znači da može povećati termogenezu u tijelu te potencijalno doprinijeti sagorijevanju kalorija.

Čaj od cimeta

Cimet može pomoći u stabilizaciji razine glukoze u krvi i smanjenju žudnje za slatkim, što može biti korisno u kontroliranju težine. Bogat je antioksidansima i može pomoći u smanjenju upale u tijelu, a može pomoći i u regulaciji razine glukoze u krvi kako bi posljedično doveo do gubitka težine.

Važno je znati da čaj od cimeta, kao nijedan drugi, neće sam po sebi “sagorjeti” salo na trbuhu, ali može biti korisna podrška zdravom načinu života i procesu mršavljenja. Kombinacija redovite konzumacije cimeta, uključujući i čaj od cimeta, u kombinaciji s pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću može imati pozitivan utjecaj na vaše ciljeve mršavljenja.

čajevi za sagorijevanje sala na trbuhu

Crni čaj

Crni čaj sadrži kofein i antioksidanse koji mogu pomoći u povećanju energije i ubrzanju metabolizma. Izvješće iz 2016. objavljeno u časopisu Molecules pokazuje da polifenoli koji se nalaze u crnom čaju imaju svojstva protiv pretilosti te mogu pomoći u smanjenju tjelesne težine i visceralne masnoće.

Oolong čaj

Oolong čaj je polufementirani čaj koji se tradicionalno koristi u kineskoj medicini kao podrška procesu mršavljenja. Smatra se da ova vrsta čaja može pomoći u povećanju metabolizma masti i kontroli težine. Osim toga, sadrži kofein, koji može poboljšati energetsku razinu i potaknuti sagorijevanje kalorija.

Jedna studija Sveučilišta Tsukuba iz 2020. čak je otkrila da oolong čaj povećava razgradnju masnoća za oko 20 %.

Mate čaj

Mate čaj sadrži kofein i teobromin, koji mogu pomoći u povećanju energije i ubrzanju metabolizma.

Jedna od ključnih komponenti mate čaja je kofein, koji može pomoći u povećanju energije i poboljšanju mentalne budnosti. Kofein također može imati termogeni efekat, što znači da može povećati termogenezu u tijelu te potiče sagorijevanje kalorija i masnoća.

Također, bogat je antioksidansima, koji pomažu u zaštiti tijela od oštećenja slobodnih radikala, što znači da podržavaju opće zdravlje organizma i imunološki sustav.

čajevi za sagorijevanje sala na trbuhu

Čaj od maslačka

Čaj od maslačka može pomoći u detoksikaciji jetre i podržati zdravu funkciju probavnog sustava, što može indirektno doprinijeti gubitku težine. Listovi, korijen i cvjetovi maslačka bogati su hranjivim tvarima, uključujući vitamine A, C, K i B kompleks, kao i minerale poput željeza, kalcija, magnezija i kalija.

Redovita konzumacija čaja od maslačka može pomoći u detoksikaciji jetre i podržati njezino optimalno funkcioniranje, što može indirektno doprinijeti procesu mršavljenja.

Pročitajte: Ovu ljekovitu namirnicu obavezno jedite zimi za očuvanje imuniteta i unos vitamina C 

Foto: YakobchukOlena iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels