Ovu ljekovitu namirnicu obavezno jedite zimi za očuvanje imuniteta i unos vitamina C

by | 1 veljače, 2024

Nar ili šipak voće je poznato po svojoj bogatoj crvenoj boji i sočnim sjemenkama, iznimno dobro za zdravlje i imunitet.

Ovo voće obiluje slatkim, sočnim zrncima koje okružuje gorka opna. Nar je poznat po visokom udjelu antioksidansa, uključujući flavonoide i polifenole. Ovi antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala te daju podršku zdravlju srca, imunološkom sustavu i smanjenju rizik od određenih bolesti.

Nar ili šipak može se konzumirati na različite načine. Možete ga jesti svježeg, koristiti u pripremi sokova ili kao dodatak raznim jelima i desertima. Njegova karakteristična slatkasto-gorka aroma obogatit će svaki jelovnik i pružiti osvježavajući okus i u slatkim i u slanim jelima, posebice u salatama.

Svojim protuupalnim svojstvima, nar može pomoći u smanjenju upale u tijelu te podržati zdravlje probavnog sustava.

Istraživanja ukazuju da nar sadrži oko 16 % preporučene dnevne količine vitamina C, koji je ključan za jačanje imunološkog sustava, posebno važan u sezoni gripa i prehlada.

Osim toga, ovo voće bogato je ne samo vitaminom C već sadrži i 15 aminokiselina te niz vitamina i minerala koji podržavaju borbu protiv virusa i bakterija. Kombinacija ovih hranjivih sastojaka čini nar izvrsnim saveznikom u očuvanju zdravlja i otpornosti organizma.

Pročitajte: Za kožu bez bora i blistavi ten uvrstite ovih 5 namirnica na svoj jelovnik 

nar ili šipak hrana

Nar ili šipak: dobrobiti za zdravlje i imunitet

Potpora zdravlju kože

Antioksidansi prisutni u naru mogu pomoći u održavanju zdravlja kože tako što štite od štetnih slobodnih radikala i potiču regeneraciju stanica kože. Redovita konzumacija nara može doprinijeti smanjenju starenja kože i pojavi bora.

Poboljšanje pamćenja

Neki istraživači sugeriraju da antioksidansi u naru mogu imati pozitivan učinak na kognitivne funkcije, uključujući poboljšanje memorije i zaštitu od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Podrška oralnom zdravlju

Ovo voće sadrži spojeve koji mogu pomoći u sprječavanju pojave karijesa i bolesti desni. Antioksidansi u naru također mogu smanjiti upalu u ustima i podržati opće oralno zdravlje.

Regulacija tjelesne težine

Nar je relativno niskokalorično voće, ali bogato vlaknima, što ga čini dobrom opcijom za ljude koji pokušavaju kontrolirati tjelesnu težinu. Vlakna pomažu u osjećaju sitosti i mogu spriječiti prejedanje.

Poboljšanje plodnosti

Neka istraživanja sugeriraju da redovita konzumacija nara može poboljšati plodnost kod muškaraca i žena. Antioksidansi u naru mogu pomoći u zaštiti reproduktivnih stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Zanimljiva je činjenica da sok od nara obiluje kalijem, fosforom, kalcijem i željezom, što ga čini izuzetno korisnim za očuvanje zdravlja zuba te može ublažiti tegobe artritisa i osteoporoze. Osim toga, s obzirom na nisku kaloričnu vrijednost, sok od nara je odličan izbor u dijetama i može potaknuti gubitak kilograma.

Pročitajte: Ova namirnica puna je vitamina C. Imamo tri super recepta kako je maksimalno iskoristiti 

Foto: Candice Bell iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels