Detoksikacija organizma: Treba li vam uopće, što podrazumijeva i kako je pravilno provoditi?

by | 10 siječnja, 2023
detoks prehrana

Period nakon blagdana ujedno je i onaj u kojem nas sa svih strana “bombardiraju” različitim oglasima i člancima o detoksu i “čarobnim” napitcima. Stoga smo poželjeli raščistiti nedoumice te smo upitali dr. sc. Martinu Linarić u kojoj nam je mjeri detoks uopće potreban, što detoks uopće podrazumijeva i kako se on pravilno provodi.

S obzirom na to da u blagdanskom periodu na scenu najčešće stupa teško probavljiva i masna hrana, dr. sc. Linarić otkriva nam da nije loše nakon blagdana prijeći na laganiju prehranu i na taj način pomoći svojim organima da učinkovitije eliminiraju iz organizma nakupljene toksine. Nutricionistkinja i dijetetičarka dr. sc. Martina Linarić iz NutrMarLin Holistic Nutrition & Health Centera svoj rad inače zasniva na holističkom pristupu. Završila je diplomski studij nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, a potom i doktorski studij na Fakultetu kemijskog inženjerstva. Kao zaljubljenica u kombiniranje i pripremu zdravih obroka, spaja znanstveni pristup sa stvarnim razumijevanjem hrane odnosno djelovanjem namirnica na naš organizam, stavljajući zdravlje na prvo mjesto.

Je li bolje početi s detoksom prije ili poslije sezona slavlja i blagdana? Koliko se tijekom ovog perioda jetra opterećuje masnom hranom?

Najprije bih htjela naglasiti da je naše tijelo stvoreno da se prirodno i konstanto detoksira, ali nam moderan način života nameće mnoštvo faktora koji utječu na porast toksina u našim organizmima. Najveći uzročnici nakupljanja toksina su zagađena okolina, plastične ambalaže i otpad, alkohol, kofein, lijekovi i svakodnevna neodgovarajuća prehrana. Sposobnost detoksikacije organizma ovisi o mnogim faktorima, uvjetima izloženosti štetnim uvjetima, načinu života, genetskim predispozicijama te onda kad i govorimo o detoksu organizma i o tome je li potreban našem organizmu, to je vrlo individualna stvar jer sposobnost organizma da eliminira nakupljene toksine nije jednaka kod svih i uveliko ovisi o genetskoj predispozicij, zdravstvenom stanju osobe. Najvažniji organi uključeni u svakodnevno čišćenje organizma su koža, jetra, pluća, crijeva, bubrezi te se toksini potom izlučuju putem urina, znojenjem, disanjem, stolicom. Tako da su blagdani, kad se nekad ne možemo držati dalje od velikih količina hrane, kolača i alkoholnih napitaka, zasigurno periodi u godini kada ipak malo više opteretimo svoj organizam. Pa onda nije loše nakon blagdana prijeći na laganiju prehranu i na taj način ćemo pomoći svojim organima da učinkovito eliminiraju iz organizma nakupljene toksine, odnosno produkte metabolizma u ovom slučaju.

Koliko dug period treba provoditi detoksikaciju?

Kako sam i prethodno rekla, zapravo samin neodgovarajućim ophođenjem prema vlastitom organizmu, svakodnevicom, stvaramo dodatno opterećenje po naše organe stoga je individualno koliko puta godišnje svatko od nas treba provoditi detoks organizma. Ne bi bilo loše recimo dva tri puta godišnje provesti blagi detoks u trajanju od pet do sedam dana kako bi olakšali rad organima, ali i dodatno nutritivno obogatili organizam i ojačali imunološki sustav čije je zdravlje od iznimne važnosti.

Pročitajte: Digitalni detoks u par lakih koraka

detox prehrana

Koje su namirnice najbogatije antioksidansima?

Svakako voće i povrće, čiji je unos u periodu detoksa povećan, ali i dobro izbalansiran s ostalim namirnicama upravo kako bismo omogućili organizmu da iskoristi sve potrebne nutrijente u najvećoj mogućoj mjeri. Zatim su tu i cjelovite žitarice, sjemenke, mahunarke, kao neophodno potrebne namirnice iz kojih se crpi pravo bogatstvo, ali i osigurava povoljan rad metabolizma. No sve te namirnice bi trebale biti i dio naše svakodnevne prehrane, a ne samo za vrijeme detoksa.

Savjetujete li isključivo korekciju prehrane, uporabu čajeva i začina, ili preporučujete uz to i neku suplementaciju?

Kad klijetima pripremam detoks plan prehrane, koji je nutritivno obogaćen namirnica koje su pravo malo bogatstvo vitamina, minerala, antioksidansa i prehrambenih vlakana, prehrana se tada može, ali i ne mora dodatno poduprijeti određenom suplementacijom u vidu zelenih algi, klorofila, koji u kombinaciji s određenim začima i biljnim vrstama itekako podupiru cijeli proces, ali i kako bismo se osjećali puni energije, a ne malaksali, umorni i pospani, što nikako nije cilj ovog procesa. Zato detoks organizma ne smije biti rigorozan, u obliku ispijanja vode, čajeva, svježe cijeđenih sokova ili pak korištenjem isključivo nekih detoks čajeva, suplementacije koja obećava ”čudo u kratko vrijeme” jer organizam možemo dovesti u ozbiljan nutritivni deficit. Napominjem da se detoks organizma mora provoditi pod stručnim nadzorom, individualizirati i nije za osobe s određenim zdravstvenim poteškoćama.

Je li istina ili mit da se toplom vodom (36 °C) pokreću mehanizmi detoksa i ubrzava metabolizam?

Ispijanje vode svakako našem organizmu osigurava odgovarajuću hidraciju i svakako preporučujem ispijanje dovoljne količine tekućine svakodnevno pa tako i u danima kad provodimo svojevrstan detoks organizma, upravo kako bi se nakupljeni toksini učinkovitije eliminirali iz organizma putem mokraće, stolice, znojenjem i slično. Ali kad govorimo o ispijanju tople vode na prazan želudac odmah po ustajanju više se tu radi o individualnim pozitivnim iskustvima ili dobrobitima na organizam, koja nisu znanstveno potvrđena. No ako se osjećate bolje ako ujutro po buđenju odmah popijete topli napitak u vidu tople vode ili čaja, svakako bih savjetovala da ostanete pri toj navici koja vam ne može odmoći, pa i da je samo riječ o placebo efektu. Svakako u taj napitak dodajte i malo limunovog soka, prstohvat naribanog đumbira i žličicu meda jer te namirnice imaju znatne nutritivne dobrobiti i po naš organizam odnosno probavni i imunološki sustav, pa i živčani sustav čiji se rad dodatno potiče ispijanjem dovoljne količine tekućine tijekom dana, a potom i bolje raspoloženje.

prehrana za čišćenje organizma

Koji su glavni benefiti detoksa?

Detoks prehrana je opravdana ako je takav način prehrane dobro osmišljen odnosno predstavlja precizno isplaniranu prehranu kojoj je cilj olakšati rad organa (jetra, bubrezi, koža, imunološki sustav, koža…) čija je jedna od zadaća detoksikacija organizma te eliminacija štetnih tvari koje nakupljamo tijekom svakodnevnog života (okoliš, hrana, piće, farmakoterapija….), ali to istodobno ne znači da te dane nutritivno zakidate vaš organizam, na što posebno morate paziti.

Koliku sposobnost ljudski organizam posjeduje kad je riječ o obrani od toksina?

Naš organizam ima veliku sposobnost obrane od toksina kojima smo svakodnevno izloženi i stoga uvijek naglašavam kako je izuzetno važno organizmu osigurati sve što mu je potrebno kroz dan, a tu podrazumijevam adekvatno izbalansirano prehranu, dovoljnu hidrataciju, mentalnu stabilnost kako bi on mogao nesmetano izvršavati svoje zadaće. Posebno je potrebno paziti na imunološki sustav koji je tu primaran kada govorimo o zaštiti organizma. Jer ukoliko organizam nije u balansu na svim razinama, ne možemo očekivati od njega da se učinkovito nosi sa svim izazovima koje mu pripremamo kroz dan, a koji su cijena današnjeg života i koje ne možemo izbjeći.

Kad pričamo o detoksu, mislimo, prije svega na prehranu voćem i povrćem. Međutim, postavlja se pitanje kako se obraniti od pesticida, i na koji način trebamo prati namirnice?

Ostatci pesticida koji se mogu naći u voću povrću moraju biti u dozvoljenim granicama, ne štetnima po zdravlje, no svakako bih preporučila da se voće i povrće jede sezonski, kao i dobro opere prije konzumacije. Strah od unosa pesticida u organizam nije opravdan razlog da se izbjegava konzumacija voća i povrća u prehrani jer, kako sam i u početku rekla, organizam samostalno eliminira štetne tvari koje unesemo u organizam i puno je veća šteta po organizam ako ne konzumiramo voće i povrće, nego što je opravdan strah o štetnom utjecaju eventualno prisutnih minimalnih količina pesticida
Naglašavam da je unos voća i povrća itekako potreban našem organizmu, a u HR je čak 28 % stanovništva izjavilo da ne konzumira voće ili povrće svakodnevno, što je dosta veliki postotak.

U kojoj mjeri detoks prehrana može biti djelotvorna za gubljenje kilograma i prati li smanjenje tjelesne mase uvijek i detoks organizma?

Detoks prehrana ne bi se smjela zlorabiti i provoditi u nedogled samo s ciljem kako bismo izgubili na tjelesnoj težini jer se može negativno odraziti na metabolizam i zdravlje crijevnog mikrobioma. Kad i želimo provesti lagani detoks organizma, već samim time moramo pomno isplanirati prehranu, uvesti puno više voća, povrća, lakše probavljive hrane, pijemo i veće količine tekućine, a eliminiramo iz prehrane prerađenu hranu, samim time zasigurno ćemo izgubiti pokoji kilogram.

prehrana za čišćenje organizma

U kakvoj su vezi fizička aktivnost i dobar san s detoksom, koliko ove stvari utječu na izbacivanje toksina iz tijela?

Svakako bih preporučila dobar san i odmor, i to ne samo u periodu detoksa, nego bismo to trebali priuštiti organizmu na svakodnevnoj razini jer je kvalitetan san svakom od nas neophodan. Što se pak tiče fizičke aktivnosti, tu bi ipak da malo ”povučete kočnicu” ako se inače bavite nekom aktivnošću, da je ona u fazi detoksa ipak puno manjeg intenziteta. Primjerice, ako inače volite trčati svakodnevno, zamijenite to bržim hodanjem, ali opet u tome ne pretjerujte nego to svededite na 20-ak minuta, tek toliko da biste pokrenuli disanje (jer disanjem također izbacujemo nakupljene štetne sastojke), ubrzali rad srca, krvotok te potaknuli cirkulaciju i protok limfe koja također sudjeluje u eliminaciji nakupljenih štetnih tvari.

Kako bi detoks prehrana trebala izgledati, koje faze treba sadržavati?

Detoks prehrana je zapravo samo laganiji način prehrane, kako sam već i navela, s puno više povrća, voća, tekućine, neprerađene hrane, rafiniranih šećera, na način da jedete obroke više puta kroz dan, recimo 4-5 puta, ali količinski manje obroke, koji su napravljeni od lako probavljivih namirnica, ali opet da pazite da zadovoljite unos svih nutrijenata kako makro tako i mikronutrijenata. Odnosno, ono što bih svakako naglasila jest da detoks prehrana nije gladovanje, život isključivo na tekućim obrocima, već pomno izbalansirana prehrana od strane stručne osobe i pod kontrolom stručne osobe kako se ne bi izazvale određene štetne posljedice po zdravlje organizma. U redu je pomoći organima da se detoksiciraju iako im je to i svakodnevna zadaća, što ne znači izgladnjivanje dok ne padnete s nogu samo kako biste u kratko vrijeme izgubili pokoji kilogram više nakon blagdanja. A posebno detoks ne znači konzumaciju nekakvih napitaka, tableta kojima se proizvođači kunu da ćete u sedam dana izgubiti tri do četiri kilograma ”bez i po muke”. Ne nasjedajte na takvo što već potražite savjet i prvo saznajte da li je takva prehrana uopće dobar izbor za vas i vaš organizam.

detoks

Detoks napitak

Sastojci:

sok od 1 limuna
prstohvat kurkume
prstohvat ribanog đumbira
1 šalica vode
1 žličica meda
1 žličica kvalitetnog jabučnog octa
prstohvat papra
prstohvat korijandra

Priprema:
Vodu sa đumbirom i kurkumom zagrijte do vrenja. Kad voda proključa, ugasite plamen i neka se ohladi do temperature da se može piti. Dodajte ostale sastojke i popijte topao napitak odmah ujutro po buđenju.

Energy boost smoothie

Sastojci:

1 banana
2 datulje
1-2 šalice zobenog mlijeka, cca 250 mL
1 žlica chia sjemenki
¼ žličice, cimeta
½ žličice spiruline
¼ žličice ashwagande

Priprema: Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok smjesa nije homogena i tekuća.

Dobro je znati: Jedna žličica (7 grama) spiruline u prahu sadrži 4 g proteina, 20 kcal, vitamine B-skupine te minerale bakar, željezo, magnezij, kalij, mangan…. Spirulina je djelotvoran dodatak za prevenciju i otklanjanje umora, saveznik u borbi protiv  “zločestog” kolesterola, kao i protiv virusnih infekcija. Redovito korištenje spiruline kao dodatka prehrani povećava energiju te pozitivno djeluje na jačanje imunološkog sustava. Ashwaganda, poznata i kao indijski ginseng, izvor je energije, djeluje u suzbijanju osjećaja anksioznosti, poboljšanje raspoloženja, povećanje koncentracije, jačanje imunološkog sustava…

Pileća juha koja liječi

Sastojci za 6 porcija:

0,5 kg pilećih prsa bez kostiju i kože
2 litre vode
1 glavica luka, oguljena i narezana na manje komade
3 šalice cvjetića brokule
2,5 šalice narezane mrkve
2 šalice na kockice nasjeckanog korijena celera
1,5 šalice smrznutog graška
1 šaka nasjeckanog peršina (lista)
1 žlica svježeg naribanog đumbira
4 češnja češnjaka, prepolovljena
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica jabučnog octa
1/4 – 1/2 žličice mljevene crvene paprike
¼ žličice kurkume
malo soli i papra
svježa tikvica (za rezance)

Priprema:
Pripremite veliki lonac za kuhanje. Dodajte maslinovo ulje, nasjeckani luk, celer, đumbir i češnjak. Pirjajte 5-6 minuta. Zatim dodajte sirova pileća prsa, vodu, mrkvu, jabučni ocat, mljevenu crvenu papriku, kurkumu i 1 žličicu soli. Zakuhajte, smanjite temperaturu i kuhajte pola sata ili dok se pileća prsa ne skuhaju. Zatim piletinu izvadite iz juhe i ostavite postrani da se ohladi. U lonac dodajte brokulu, grašak i peršin. Nastavite kuhati dok brokula omekša. Za to vrijeme natrgajte pileća prsa s dvije vilice i ponovno ih umiješajte u juhu. Kada brokula omekša, kušajte, a zatim posolite i popaprite po potrebi.

Pročitajte: Siječanjski beauty detoks – 10 koraka do odmornog i blistavog tena te vitkije figure 

Razgovarala: Matea Martek

Foto: Tijana Simic, Polina Lebed, nerudol, Ilona Shorokhova, DisobeyArt/iStock/Getty Images Plus