Ove jeseni napravite digitalni detoks u par lakih koraka

by | 15 rujna, 2022

Htjeli mi priznati sami sebi ili ne, činjenica je da na mobitelima i društvenim mrežama provodimo puno više vremena nego što bismo trebali. I normalno. Iako život u digitalnom dobu apsolutno ima svoje prednosti, neminovna je činjenica da ima i puno loših strana. Upravo odupiranju od tog lošeg služi digitalni detoks, novi svjetski trend koji podrazumijeva smanjenje korištenja društvenih mreža te općenito tehnoloških uređaja poput mobitela, laptopa…. To je čišćenje mentalnog dijela organizma od svih informacija i vremena koje provodimo upravo na njima.

Je li danas život bez interneta stvanro neizvediv? Rekli bismo, nezamisliv. Međutim, ako razmislite, sve imamo na dlanu u svako doba dana, ali time i naša privatnost postaje javna. Postajemo dostupni svima (i krivima i pravima), pratimo ono i što nas možda ne zanima, a privatan život ovdje je stavljen u drugi plan. Jer, kako kažu, ako nije na mrežama, nije se ni dogodilo.

Najgora od svega je činjenica da društveni mediji postaju svojevrsni magnet za sve. Ovisnost koja nas uvlači u jedan vrtlog iz kojeg se uistinu teško izvući i kontrolirati. Ipak, to je upravo ono što je svima i više nego potrebno. Odmak od korištenja i fokusiranje vremena na svakodnevicu koja će rezultirati novim navikama, aktivnostima i provođenju vremena na puno kvalitetnije načine.

Pročitajte: Anamarija Pažin Morović: Jednodnevni detox za koji vam nije potrebno ništa osim malo volje

Digitalni detoks

Ovaj pojam označava vrijeme kad svjesno odlažemo na stranu sve uređaje poput mobitela, televizora, laptopa te se posvećujemo drugim aktivnostima koje nas čine sretnima. Time stavljamo na off sve ono što nas inače ometa, čini dostupnima te zbog čega lako zapadamo u zaračani vrtlog. Ipak, najveća stvar je u činjenici koliko i kako boravak na društvenim mrežama utječe na mentalno zdravlje. Tehnologija sama po sebi povećava razinu stresa, a kad smo tome izloženi stalno i svakodnevno, normalno je da na bilo kakav utječu na nas. Screen time postao je nešto najnormalnije i u vremenu kad smo u društvu. Besciljno skrolamo po zaslonima mobitela jer potrebno je da nešto pogledamo baš sad, a potreba da budemo u tom malom, ali opet toliko velikom prolaznom trenutku ponekad je jača od nas samih. Hoćemo li uistinu nešto jako važno propustiti ako nismo stalno prisutni, ako nas nema baš stalno? I na kraju krajeva, što time učimo našu djecu – želimo li da budu takvi?

Osim narušavanja mentalnog zdravlja, tehnologija loše djeluje i na kvalitetu spavanja, povećava stres, donosi ovisnost… A to doista nitko ne želi.

Zamijenite mobitele hobijem

Bez obzira na to volite li šetnje, hodanje prirodom, planinarenje, čitanje knjiga, slikanje ili vam je hobi jednostavno odlazak na kavu s frendicama – to i učinite! A upravo tada, kad radite ono što vas ispunjava i što volite, prepustite se tome najviše koliko možete. Uživajte u trenutku bez mobitela i svjesno si posložite u glavi da se baš ništa neće dogoditi ako se odmaknete od njega na par sati. Nije loša opcija ni urediti postavke, ograničiti postavku notifikacija koje želite da vam dolaze, ali i općenito postaviti ograničenja na društvene mreže i aplikacije za koje vidite da ih koristite prečesto ili previše. Takvim pristupom postajete kreativniji, povećavate svoju koncentraciju i naučite uživati u brojnim drugim stvarima.

Oslobodite se pritiska

Činjenica je da društvene mreže stvaraju određenu dozu pritiska koju valja znati staviti pod kontrolu. Upravo detoksom to baš svi mogu napraviti. Razmislite o tome što vas veseli osim provođenja vremena na mobitelu te se toga i držite. Time vi vježbate i programirate mozak i na druge stvari, a s vremenom to postaje i jedna lijepa navika i praksa – puno bolja od one koja donosi unutarnji nemir.

Budite realistični i svoji

Nužnost odvajanja od mobitela je i više nego potrebna, ali ipak budite realistični oko ciljeva koje si postavljate. Malim koracima možete postići puno više nego što to mislite – predah napravite svakodnevno, ali polako. U tome je ključ.

Pročitajte: Tamara Kajari: Kako napraviti proljetni detox prostora i uma

digitalni detoks

Foto: Pexels