7 trikova koji će vam pomoći da se budite ranije i postanete aktivniji ujutro

by | 20 ožujka, 2021

Geni, hormoni, svakodnevne navike, mjesto stanovanja, godišnje doba te količina sunca tvore labirint utjecaja koji određuje hoćemo li biti jutarnja osoba ili noćna ptica.

Ako ste cijelog života osoba koja je aktivnija noću i koja noću bolje funkcionira, zasigurno vam je sama pomisao na mijenjanje navika i rutine bolna i nezamisliva. No prije nego što vam iznesemo sve trikove i načine na koje se iz noćne ptice možete pretvoriti u ranoranioca, moramo napomenuti da toj promjeni ne morate težiti ako vam živo(s)t noću više odgovara. Ako, pak, želite promijeniti navike te iz bilo kojeg razloga biti aktivniji danju, ustajati ranije te pokušati biti jutarnja osoba – u nastavku ćete pronaći aktivnosti i trikove koji će vam u tome pomoći.

Postupno mijenjajte rutinu spavanja

Ako ste odlazili na spavanje u tri iza ponoći, morate znati da ne možete promijeniti svoje navike u jednome danu. Stručnjaci savjetuju postupno mijenjanje u prvim tjednima. Točnije, na početku odlazite na spavanje 20 minuta do dva sata ranije, postupno povećavajući brojku. Budite strpljivi, nemojte se požurivati i nemojte odustajati ako su pomaci spori.

Oslonite se na sunce

Sunce je prirodni alarm koji razbuđuje bolje od bilo koje kave. U našem se mozgu nalazi cirkadijalni ritam, odnosno unutarnji sat koji u 24 sata dana balansira između pospanosti i budnosti u pravilnim intervalima. On prima informacije o svjetlosti koja dolazi preko optičkog živca u mozak i upravlja biološkim ritmovima poput lučenja hormona, reguliranja temperature i neurološke aktivnosti. Zbog cirkadijalnog ritma, čovjekov se organizam prirodno uspavljuje u mraku, odnosno zalaskom sunca te se budi svjetlošću, odnosno svitanjem. Stoga, ako ste ujutro pospani i “mamurni” od spavanja – poslužite se sunčevom svjetlošću.

Napravite ugođaj i večernju rutinu kojoj ćete se veseliti

Mnogi ljudi odlaze kasno na počinak upravo zbog toga što nisu organizirani i zbog toga što nemaju nikakvu (večernju) rutinu. Kako biste lakše svoje spavanje doveli u red, stvorite si večernju rutinu koja će vas umirivati i kojoj ćete se veseliti. Primjerice, prije spavanja ostavite sve elektronske uređaje, napravite čaj i uživajte u čitanju omiljene knjige.

Pratite napredak

Čak i ako su pomaci sitni i gotovo nezamjetni, pratite ih, zapisujte ih i vodite bilješke o tome što se promijenilo i kako ste se nakon toga osjećali. To će vam dati poticaj za daljnji rad i razvoj večernje rutine.

Nagradite se

Ako primijetite bilo kakve pomake, nagradite se nekom sitnicom koja će vas razveseliti. Pomaci ponekad mogu biti toliko neuočljivi da ćete pomisliti na odustajanje. No baš u tim trenucima učinite suprotno – nagradite se i obećajte si da ćete nastaviti. Svakim većim pomakom povećavajte svoju nagradu.

Pazite kad večerate

Istraživanja su pokazala da osobe koje idu kasno na počinak i kasno večeraju. Mnogi vanjski faktori i navike mogu narušavati kvalitetu sna te zdrave navike spavanja. Kasna večera, kao i unos teških namirnica te alkoholnih pića poremetit će vaš san.

Vježbajte

Nedavna su istraživanja pokazala kako je ljudima koji se kasnije bude i kasnije liježu kod ranog buđenja uvelike pomogla svakodnevna fizička aktivnost i trening. Osim za spavanje, tjelovježba je dobra za mentalno i fizičko zdravlje. Isto tako, isto istraživanje pokazalo je da osobe koje vježbaju ujutro, a koje tek pokušavaju postati jutarnji tipovi, ostvaruju rezultate brže te rjeđe odustaju od stvaranja novih jutarnjih navika.

Foto: Thought Catalog/Unsplash