Kako vježbanje pretvoriti u naviku?

Najteže je krenuti, kako kažu mnogi, no zapravo je jednako teško usvojiti naviku

by | 11 prosinca, 2021
Kako pocetnici mogu steci naviku vjezbanja

Tu ste, želite početi vježbati pet dana u tjednu te raditi na snazi ​​i kardiovaskularnoj kondiciji, pa ste odlučili i više hodati tijekom dana. Iako mnogima to djeluje kao prevelik zalogaj, često se zapravo dogodi da zbog naprezanja duže moramo napraviti pauzu i na kraju smo opet na samome početku.

Planirajte vježbanje

Ako želite stvoriti naviku vježbanja, važno je biti realan u pogledu vlastitog rasporeda kad se pitate koliko dana u tjednu trebate vježbati. Ako vam četiri dana imaju više smisla od pet dana, vježbajte toliko!

Ne postoji jednostavna formula koja je ispravna za sve. Ako želite poboljšati razinu svoje kondicije, vaš čarobni broj dana ovisi o tome koliko ste već aktivni, no ono što je važno je osmisliti tu formulu – i ne krenuti prenaglo. Ako tek počinjete i trenutačno ne vježbate, to bi u početku moglo biti preveliki skok, kako kaže certificirani trener Sivan Fagan za SELF, što će vas potpuno odbiti od vježbanja.

Pročitajte više: Kako vježbati kad imate pretrpan raspored?

Umjesto toga, dobar plan vježbanja za početnike jest pokušati započeti s dva treninga tjedno. Nakon što se naviknete na to, možete razmisliti o postupnom povećanju broja dana. I planirajte unaprijed! Ako znate da imate neko događanje, vježbajte u utorak umjesto u srijedu.

U koje vrijeme vježbati?

Još jedno važno pitanje je određivanje kada ćete vježbati. Opet, nema pravog odgovora na ovo, ali pomaže da pažljivo pogledate svoj raspored kada smišljate kad biste trebali izvaditi bučice iz ormara. Na primjer, ako su vam jutra super užurbana s puno promjena u posljednjem trenutku, moglo bi biti loše planirati jutarnje treninge i u tom slučaju je vjerojatnije da će se popodnevni ili večernji trening dogoditi prema rasporedu. Stoga – to što vaša najdraža fitness trenerica ustaje u četiri ujutro i vježba isključivo prije posla, to ne znači da to morate činiti i vi za rezultate.

Pročitajte više: Razlozi zašto biste trebali vježbati s prijateljicom (ili više njih)

Raspodjela vježbanja u tjednu, kao i vrijeme vježbanja, razlikuje se ovisno o vašim specifičnim ciljevima, ali općenito, četiri do pet dana u tjednu će vam pomoći ako želite poboljšati ili održati svoju kondiciju, a do tih dana morate doći postupno.

Dobra rutina vježbanja ovisit će o vašim individualnim ciljevima, ali ako tražite opću kondiciju, trebala bi uključivati ​​neku vrstu treninga snage i neku vrstu kardio treninga.

Ako želite vježbati pet dana u tjednu, isprobajte tri dana treninga snage, dva dana kardio treninga i dva dana aktivnog odmora. Ako želite vježbati pak četiri dana u tjednu, razmislite o svojim ciljevima: ako želite formirati mišiće, smanjite kardio dan. Ako želite poboljšati izdržljivost, preskočite dan snage. Ili kombinirajte svaki tjedan kako vam možda ne bi postalo dosadno ili repetativno.

Nemojte biti strogi prema sebi

Postavljanje izvedivog cilja koliko puta ćete početi vježbati svaki tjedan može biti od pomoći da ne odustanete. No ako mislite da morate baš odvježbati u teretani ili kod kuće striktnih 45 minuta da biste znali da ste se pokrenuli, varate se.

Pročitajte više: Dugo ste sjedili? Ova vježba pomoću fitness valjka može vam pomoći

Ako počinjete s dva dana u tjednu, ostale dane krenite šetati, s partnerom ili prijateljima, na pola sata. Samo uvođenjem te aktivnosti već ste potaknuli tijelo na promjene. Tako će vam, uostalom, postati i lakše uvesti jedan dan treninga snage.

Nemojte odustati! Ako ste jedan dan “fulali”, to ne znači da ste se vratili na staro. Jednostavno, krenite opet sutra! Navike se stječu nakon nekoliko tjedana, ali odluka da se promijenimo mora biti “preko noći” – čvrsta i ustrajna.

Foto: iStock/Getty Images Plus

Tagovi: