Dugo ste sjedili? Ova vježba pomoću fitness valjka može vam pomoći

Foam roller, odnosno valjak za vježbanje, sve je popularniji

by | 5 studenoga, 2021
Fitness valjak - vježbe

Kad god vas bole mišići, vjerojatno se poželite rastezati, ili jednostavno skoknuti na masažu ili u saunu. U međuvremenu se ovom popisu pridružio i “foam roller”, odnosno fitness valjak, koji se sve češće koristi u danima kad imate pauzu od vježbanja ili naprosto kad ste predugo sjedili i trebate pokrenuti cirkulaciju i mišiće.

Fitness valjak – koji su beneficiji?

Fitness valjak je razumljivo popularan zbog mnogih prednosti. Osim što ublažava bol, smanjuje upalu koja se javlja tijekom procesa oporavka mišića, pomaže u oporavku mišića, prevenciji ozljeda održavanjem duljine mišića i ublažavanjem napetosti i zategnutosti. Također povećava protok krvi i elastičnost mišićnog tkiva i zglobova, što pomaže u pokretljivosti, općem dobrobiti i glatkijem izgledu masnog tkiva.

Iako izgleda malo “zahtjevno”, nije samo za strastvene vježbače. Riječ je zapravo više o vrsti samomasaže koja vam omogućuje ublažavanje zategnutosti ili okidačkih točaka.

Dapače, odličan je i kada dugotrajno sjedite zbog posla. Ako osjetite trnce ili ukočenost, isprobajte ovu vježbu.

Vježba pomoću fitness valjka

Počnite tako što ćete sjesti na pod s ispruženim nogama, a fitness valjak namjestite ispod listova. Podignite tijelo tako da vam težina leži na pjenastom valjku.

Prekrižite lijevu nogu preko desne za dodatni pritisak. Počnite polako kotrljati desni list naprijed-natrag na pjenastom valjku, pomičući tijelo naprijed-natrag rukama.

Nakon 30 sekundi zamijenite noge i usredotočite se na lijevu potkoljenicu.