Kako vježbati kad imate pretrpan raspored?

Pojedini stručnjaci smatraju da je nekad bolje preskočiti trening

by | 10 studenoga, 2021
Kako vježbati ako imate pretrpan trening

Svima nam život ponekad izmakne kontroli, a kad samo pomislimo na to da bismo trebali ugurati još i treninge u svoj raspored, mnogima se diže kosa na glavi.

Fitness industrija mrzi izgovore, ali ništa više od toga da ste prezauzeti ili preumorni da biste trenirali. Ti razlozi za otkazivanje treninga često se umanjuju zbog vrlo lakih rješenja: niste dovoljno dobro odredili prioritete, svatko ima 10 minuta na raspolaganju za HIIT trening… i slični savjeti.

Pročitajte više… Ova tri HIIT treninga na YouTubeu isprobali smo kod kuće

No, ponekad je prezauzetost opravdan razlog zašto ne idete u teretanu. Ako vas život već dovoljno umara i imate osjećaj da će vas trening još više kako fizički, tako i mentalno iscrpiti, oprostite si neodlazak na tjedan dana. Naše tijelo može podnijeti samo toliko toga. Svi ti treninzi koje provodite, kasne večeri, stresna karijera, nezdrava prehrana i odlasci na družnje svakih nekoliko dana doprinose pražnjenju vaših kapaciteta.

Pročitajte više… Trudni ste i želite vježbati kod kuće? Isprobajte ovu aplikaciju

Stoga, iako trening može biti dobar za vas, može imati potpuno suprotan efekt, a to potvrđuje i znanost. Dok tjelovježba dugoročno ublažava stres, kratkoročno povećava reakciju tijela na stres. Studije pokazuju da umjerena i intenzivna tjelovježba može podići razinu kortizola – ključnog hormona stresa. Rad iz 2014. također ukazuje na to da životni stres utječe na to kako se mišići oporavljaju nakon vježbanja u razdoblju od 96 sati. Preporučili su da “u uvjetima neumjerenog stresa, pojedinci možda trebaju biti pažljiviji u promatranju odgovarajuće duljine oporavka”.

Pročitajte više… Trebate nešto da se brzo smirite? Stručnjaci predlažu sedam super trikova

Dakle, kako vježbati kad ste mentalno i fizički pretrpani, odnosno, osjećate kao da vam je čaša prepuna? Tako da, umjesto da se tjerate na HIIT trening, odmorite, prošetajte navečer ili ujutro prema poslu i nemojte se zbog toga osjećati loše ili kao da niste odradili dovoljno. Slušajte svoje tijelo – no isto tako, kad se napunite energijom, polako se vratite “natrag”.

 

Foto: Unsplash