Trebate nešto da se brzo smirite? Stručnjaci predlažu sedam super trikova

by | 25 listopada, 2021
kako se brzo smiriti, stres, uzrujani

Životni stres i situacije u kojima se, ponekad i svakodnevno, mnogi nalaze glavni su okidač za niz problema i bolesti pa je neminovno da svakome treba nešto za smirenje. Pritom ne mislimo na tablete, već na neke male trikove koji će u kratkom vremenu osigurati da se osjećate bolje. Pročitajte male tehnike za opuštanje koje su odobrene i od strane stručnjaka:

7 sedam super trikova za smirenje

1. Pijuckanje čaja

Iako zvuči besmisleno, Tiana Leeds, LMFT, licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja za mbg.com ističe da je ispijanje vrućeg čaja jedan od jednostavnih načina pomoću kojeg ćete uključiti sva svoja osjetila, prizemljiti se i smiriti. Dodatan efekt daje ako pijete čaj od neke vrste bilja te pritom obratite pažnju na njegovu toplinu, okus i miris.

2. Masirajte sami sebe i koristite eterična ulja

Potaknuti osjetila možete i masažom, a poseban učinak dati će masaža ruku losionom ili uljem od lavande ili jasmina. Osim toga, istraživanja su pokazala da korištenje eteričnih ulja može pomoći u ublažavanju stresa, zato uvijek imajte spremno svoje omiljeno u torbici i po potrebi ga udahnite ili stavite par kapi na majicu.

3. Zagrljaj

Zagrljaj je nešto s čime ne možete pogriješiti, a ako uvijek imate kraj sebe nekoga koga možete zagrliti – smatrajte se jako sretnom osobom. Grljenje, barem 20 sekundi ili više, je odličan način da se smirite i da vaš živčani sustav oslobodi oksitocin, hormon ljubavi i pripadnosti.

Pročitajte: 10 stvari koje će izbaciti stres iz vašeg života, a možete ih prakticirati baš svi, svaki dan

4. Kretanje

To znate svi, a ističe i dr. Holly Richmond, psihologinja, koja kaže da se važno osloniti na svoje tijelo kao učinkovito sredstvo u suzbijanju stresa – bilo da se radi samo o laganom trčanju, vožnji biciklom ili HIIT treningu. Sve što vam odgovara je dobro i nema pogrešnog.

5. Razmišljajte

Izazovite sebe da napravite mali kviz za sebe. U sebi govorite ili zapisujte stvari koje počinju s A, B, C i tako dalje. To možete napraviti s kategorijama poput hrane, imena, država, životinja… Ovakva vrsta igre odlična je za smirenje i odvraćanje misli.

6. Brojite unatrag za sedam

Jedan način na koji možete vježbati svoj mozak je brojanje unatrag za sedam od 100. To je još jedan način kako da se mozak usredotoči na nešto što nije utemeljeno na emocijama, a ova jednostavna vježba će pomoći da se vratite u logično i smirenije razmišljanje. Jer, kako ističe i Leeds, kad ste preplavljeni emocijama, teže je koristiti dio mozga zadužen za logiku.

7. Tuširanje hladnim ili toplim tušem

Tuširanje toplom ili hladnom vodom pomoći će u tome da više angažirate tijelo, a manje zaokupite misli. Poznato je i da “krioterapija”, poznatija kao terapija hladnoćom pomaže držati upalu pod kontrolom i u ublažavanju stresa.

Pročitajte: 3 jednostavna načina na koja ćete se smiriti u stresnim situacijama te lakše zaspati

FOTO: JESHOOTS.com/Pexels