Ove tri pliometrijske vježbe odlične su za brzo sagorijevanje masti

Pojačajte svoje treninge i metabolizam tijela ovim izazovnim vježbama

by | 19 travnja, 2022
Pliometrijske vjezbe

Neovisno o tome zašto želite sagorjeti masnoće – bilo da je riječ o mršavljenju ili jačanju mišića, ili pak izazovu koji želite savladati, možda je vrijeme da isprobate pliometrijske vježbe. O njima smo više pisali ovdje, a riječ je o trendi vrsti vježbanja koja može ubrzati metabolizam vašeg tijela ne samo dok ih radite nego i nakon što završite.

Budući da su ovi pokreti tako snažni, krenite polako – samo jednom ili dvaput tjedno nekoliko tjedana, dok se vaše tijelo ne nauči nositi sa stresom. Također, vrlo je važno zagrijati tijelo prije pliometrije (i uostalom, prije bilo kojeg vježbanja!). Pročitajte: Znate li što se dogodi vašem tijelu ako se ne istegnete prije i nakon treninga?

Lateralni skok

Sjajna početna pliometrijska vježba bila bi lateral bound jump, gdje skačete s jedne strane na drugu i doskočite na oba stopala.

Kad je izvodite, važno je da skoknete i održite se samo na jednoj nozi, pretvarajući se u mini klizača. Za naprednije vježbače, povećajte visinu i širinu svakog skoka te povucite slobodno stopalo iza sebe za potpunu “brzinu”.

Korak sa skokom

Ovaj eksplozivni potez savršen je za vježbanje na otvorenom na stazi kad imate pristup stepenici, klupi ili platformi. Ako tek počinjete – ili nemate sjajnu ravnotežu – samo podignite koljeno, dok jednu nogu držite na platformi. Okrenite se prema stepenici i stavite lijevu nogu na sredinu stepenice. Zakoračite balansirajući na lijevoj nozi savijenim desnim koljenom. Snažno podignite desno koljeno i savijte se dok balansirate i eksplozivno skačete s podmetnute noge. Lagano spustite desnu nogu na tlo dok lijevu nogu držite na stepenici ukupno 15 ponavljanja i odmah ponovite na drugoj nozi. Radite tri serije na razini visokog intenziteta, s pauzom od 60 sekundi između svake serije.

Poskok jednom nogom

Ovo je najizazovnija vježba od njih triju. Podignite je na intenzivnije razine izvodeći skok s dvije noge, do skoka s dvije noge s zatezanjem koljena, pa do skoka s dvije noge s udarcem nogom u prednji dio koji lovite rukom. Počnite skokom jednom nogom oko 20 ili 30 sekundi i pokušajte se držati što je više moguće. Zatim se odmorite 30-ak sekundi prije početka sljedeće runde. Odlično je i za jutarnje razbuđivanje! Pročitajte: Ova tri HIIT treninga na YouTubeu isprobali smo kod kuće

 

Foto: Syda Productions/Shutterstock