Znate li što se dogodi vašem tijelu ako se ne istegnete prije i nakon treninga?

by | 16 studenoga, 2020

Ako ste u ijednoj fazi u životu trenirali neki sport, znate da je najveći grijeh ne zagrijati se ili istegnuti prije i nakon vježbanja jer sigurno ste barem jednom preskočili ovaj naizgled “nepotreban” dio treninga.

Zagrijavanje i istezanje su zapravo ključni dio svakog treninga jer smanjujete rizik od ozljede tijekom glavnog dijela treninga, bilo da radite statično ili dinamično istezanje. Statično je ono u kojem omekšavate ovojnicu oko mišića i zadržavate se određeno vrijeme u jednom položaju, a dinamično uključuje kretnje u kojima istežete mišiće i ovojnicu, a ne morate se zadržavati u pokretu. Koje god da istezanje radili, vrlo je bitno izvoditi vježbe pravilno jer se i tijekom njih možete ozlijediti, pa prva istezanja radite svakako uz prisutnost trenera.

Zagrijavanje
Svrha zagrijavanja je ponajprije smanjiti rizik od ozljede, povećati mobilnost tijela i omogućiti tijelu bolji performans tijekom treninga. Kako bi vam tijelo doista bilo spremno za odraditi trening, zagrijavanje vam mora podići temperaturu tijela, zbog čega je dinamično istezanje najbolja opcija prije treninga. Naravno, statično istezanje također može biti dio zagrijavanja, no u tom slučaju moraju biti intenzivnije vježbe istezanja u kojima ćete se zadržavati minimalno jednu minutu.

Hlađenje
Hlađenje uključuje nježnije vježbe/ statično istezanje nakon što ste bili izrazito fizički aktivni kako biste regenerirali mišiće i osjetili olakšanje u istima ako su zgrčeni. Neke od vježbi istezanja mogu čak pomoći i kod olakšavanja upale mišića.

Foto: Unsplash

Tagovi: