Fitness P&O: Kako što brže i djelotvornije doći do ravnog trbuha?

by | 16 veljače, 2023

Kako što brže i djelotvornije doći do ravnog trbuha jedno je od vjerojatno najčešće postavljanih pitanja na početku određenog fitness režima. Odgovor nije jednostavan i ne postoji brza metoda, no mi smo ipak zatražili pojašnjenje od strane fitness stručnjakinje. Na pitanje kako do ravnog trbuha odgovore nam je dala Vanja Kovačić iz Fitness centra Bodysculpt.

Kako što brže i djelotvornije doći do ravnog trbuha?

Sve promjene koje želimo napraviti na sebi u svrhu poboljšanja zdravstvenog stanja, stanja duha i izgleda tijela potrebno je sagledati dugoročno i pristupiti im kroz cjelovite promjene i kreiranje kvalitetnih svakodnevnih životnih navika. Instantna rješenja najčešće su površna, kratkoročna te često dovode do nepotrebnog iscrpljivanja organizma. Pristupi li se treningu i prehrani s idejom kompletne korekcije cijele naše posture (jer tijelo je jedna cjelina i vrlo je rijetko samo trbuh problem), tada će i promjene biti velike i trajne. Najbolje vježbe one su koje aktiviraju najviše mišića tijela, upotpunjene dijafragmalnim disanjem i radom cijelog trupa. Dakle čučanj, dead lift, veslanje i slično, uz naglasak na ispravnoj tehnici izvedbe i kreiranju maksimalne neuromuskularne poveznice. Važna je i pravilna prehrana, a uz treninge, tijelo gubi masnoće i to će najprije biti vidljivo na onim područjima gdje ih ima manje, a zatim i na onima gdje ih se više nataložilo, bio to trbuh, nadlaktice, bedra… Važno je ostati ustrajan i dosljedan zdravim načelima optimizacije tjelesne forme.

Važnost prehrane

Prehrana mora pratiti razinu aktivacije na treningu. Ako stvaramo jaku muskulaturu, dolazi do porasta metaboličkih sposobnosti tijela i mi počinjemo bolje apsorbirati hranu koju unosimo. Dobro izbalansirana prehrana mora sadržavati ispravan omjer i kvalitetan izvor proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina te minerala uz dovoljnu hidraciju ponajprije vodom.

Pročitajte: Kako ojačati “core” i skinuti višak masnih naslaga s trbuha? 

vježbe za trbuh

Bitno je zapamtiti

Vanja u svome radu pomaže ljudima unaprijediti kvalitetu života kroz zdrav te održiv pristup i treningu i prehrani. U tom smislu, kako tvrdi, važno je sljedeće:

Tijelo je kao tvrtka od deset ljudi u kojoj šest zaposlenika radi prekomjerno (prenapregnuti mišići, npr. gornji trapez, kvadricepsi), a četvero izbjegavaju posao (mišići središnjeg dijela leđa, gluteusi, stražnje lože).

Sustavan trening dva puta tjedno mora biti dio osnovne higijene.

Važno je pravilno izvoditi sve vježbe jer nepravilnim izvođenjem može doći do ozbiljnih problema.

Nakon treninga, važan je odmor i reset.

Svaki boravak u prirodi je dobrodošao.

Pročitajte: Kako najučinkovitije zategnuti ruke i oblikovati nadlaktice?

 

Foto: Strelciuc Dumitru/iStock/Getty Images Plus, Privatna fotografija