5 razloga zašto biste trebali početi preskakati uže

Odličan kardio trening

by | 1 travnja, 2024
preskakanje vijače

Podsjeća li vas preskakanje užeta na djetinjstvo? Nas definitivno podsjeća. Osim što je zabavno i zdravo za cjelokupno zdravlje i tijelo, ovaj kardio trening ima puno svojih dobrobiti. Može se vježbati zimi u zatvorenom prostoru, kod kuće kad vam se jednostavno nikako ne dâ izaći, ali i vani u svako doba godine.

Preskakanje užeta pozitivno djeluje na mišiće cijelog tijela – od ruka, nogu, leđa, trbuh… Poboljšat će i vašu ravnotežu i kordinaciju, sagorijeti kalorije i pomoći kod disanja koje će postati učinkovitije kako češće izvodite vježbu. Za ovaj trening potrebne su vam samo dobre tenisice, a ako vam je lakše, možete i bosi ili u obući tankih potplata. Za početak, radite smanjenim intenzitetom, a s vremenom ga pojačavajte.

preskakanje vijače

Najveće zdravstvene koristi preskakanja užeta

Treba li vam dodatni push, izdvajamo nekoliko zdravstvenih beneficija preskakanja vijače koje bi vas mogle zainteresirati:

Kardiovaskularno zdravlje: Preskakanje užeta ubrzava rad srca i jača srčani mišić, što znači da je ovo odlična kardiovaskularna vježba. Redovito preskakanje vijače može poboljšati izdržljivost srca i pluća.

Sagorijevanje kalorija: Skakanje užeta je visokointenzivna aerobna aktivnost koja može pomoći u sagorijevanju kalorija i pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine. Prema studiji objavljenoj u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise, desetominutno preskakanje vijače može sagorjeti do sto kalorija, ovisno o intenzitetu i težini osobe.

Jačanje mišića: Preskakanje vijače angažira mnoge mišićne skupine, uključujući mišiće nogu, trbuha, leđa i ramena. Redovita vježba može rezultirati jačanjem ovih mišića i poboljšanjem njihove izdržljivosti.

Koordinacija i agilnost: Skakanje užeta zahtijeva dobru koordinaciju i agilnost jer uključuje precizne pokrete nogu, ruku i tijela. Kroz redovitu praksu, možete poboljšati svoju motoričku sposobnost i brzinu reakcije.

Poboljšanje gustoće kostiju: Može pomoći u jačanju kostiju i prevenciji osteoporoze. Studije su pokazale da su aktivnosti s opterećenjem poput skakanja užeta korisne za zdravlje kostiju (izvor: Journal of Applied Physiology).

Vjerujemo da već znate kako pravilno izvoditi ovu vježbu, a da biste otišli korak dalje pokušajte s novim, zabavnim potezima. Za vas smo istražili kako dati novi ritam uobičajenom režimu pa pogledajte primjere u nastavku. Važno je napomenuti da bi prije početka bilo koje nove tjelesne aktivnosti trebali razgovarati s liječnikom, posebno ako imate prethodne zdravstvene probleme ili ograničenja. Također je važno pravilno naučiti tehniku preskakanja vijače kako bi se izbjegle ozljede.

 

 

FOTO: Miljan Živković/iStock via Getty Images Plus, Dom J/Pexels

Tagovi: