Ova terapija nudi fantastično rješenje za bolove u zglobovima, mišićima i tetivama

by | 10 lipnja, 2024
Regenerativna terapija

Kretanje je život; tijelo nam omogućuje pokret i često nismo svjesni te činjenice, kao ni mehanike koju ono odrađuje. Ono je pametan i napredan stroj, a mi njime ne upravljamo baš uvijek na ispravan način. Zglobovi najčešće plaćaju tu cijenu. S jedne strane imamo mogućnost ozljede koja se dogodi u trenutku: krivi pokret, pad, udarac. Visoke pete, primjerice, omiljena su obuća mnogih žena, ali su istovremeno i zahtjevne za kretanje te mogu uzrokovati uganuće gležnja. Ako se kvalitetno ne liječi, upravo je uganuće gležnja najčešća ozljeda koja često ostavlja kronične posljedice. S druge strane, imamo oštećenja koja nastaju kroz duži period, nekad i više godina. Razloga može biti više, ograničena pokretljivost ili krivi obrazac pokreta samo su neki od njih. Pacijenti tako nastavljaju kretanje s bolovima, često to pripisuju “godini proizvodnje” i smatraju da se po tom pitanju ne može više ništa napraviti. Ako se precizno dijagnosticira problem i primijeni odgovarajuća terapija, on se često može riješiti i kretanje postaje bolje. Zglobna hrskavica je specifično tkivo koje ima vrlo malu sposobnost regeneracije i oporavka. Stoga prevencija oštećenja i očuvanje pravilnog pokreta kod zglobova ima posebnu težinu. 

Zdravlje zglobova na prvo mjesto

Dr. Domagoj Perković, specijalist ortoped iz Poliklinike Alabdulla objašnjava kako se zglob redovitim kretanjem “podmazuje” i dobiva signal za proizvodnju “ulja”, odnosno sinovijalne tekućine koja prehranjuje zglobnu hrskavicu. Zglobna hrskavica nema svoje žile koje ju opskrbljuju potrebnim tvarima i sinovijalna tekućina je jedini oblik “prehrane” koju ima. Općenito je lagano kretanje niskog intenziteta iznimno zdravo i povoljno za zglob; hodanje bi trebalo biti dio naše svakodnevice. Sobni bicikl izvrsna je opcija u slučaju lošeg vremena ili nedostatka uvjeta za hod. Još bolje je redovito korištenje bicikla umjesto automobila. Idući važan preduvjet zdravlja zglobova je opseg pokreta. Ako u dnevnom rasporedu nemamo dovoljno vremena za trening joge ili pilatesa, za kraću jutarnju rutinu dovoljno je otvoriti YouTube i izabrati neki od brojnih videa s vođenim vježbama. Bitno je da se krene postupno i obuhvati što više zglobova kako bi učinak bio bolji. Osim standardnog vježbanja “snage u teretani” danas raste svijest o važnosti specifičnih treninga i rada na mobilnosti, propriocepciji, balansu i sličnim parametrima. Takvi treninzi i vježbe nisu rezervirani za profesionalne sportaše, nego pametan i koristan dodatak našem svakodnevnom kretanju koji je iznimno važan za zdravlje, kako poručuje dr. Perković.

regenerativna terapija

Dr. Domagoj Perković, specijalist ortoped iz Poliklinike Alabdulla

A što kada do ozljeda ipak dođe? Regenerativna medicina nudi fantastično rješenje!

Ozljede se ponekad ipak dogode. U tom slučaju potrebno je napraviti ortopedski pregled kako bi se postavila jasna dijagnoza. Uz razgovor ortoped će detaljno ispitati funkciju zgloba, definirati mjesto i intenzitet bola te po potrebi indicirati dodatnu dijagnostiku; obično RTG (rendgensko) snimanje ili MRI – magnetsku rezonanciku. Dr. Perković pojašnjava da rendgensko snimanje prikazuje kost i eventualni prijelom, dok je magnetska rezonanca puno detaljnija pretraga koja obuhvaća i meka tkiva: hrskavice, ligamente, tetive. 

Nakon postavljanja dijagnoze, određuje se smjer liječenja. Standardne metode podrazumijevaju konzervativno liječenje i operacijsko liječenje. Konzervativno liječenje uključuje periode rasterećenja ili ciljane fizikalne terapije sa svim oblicima treninga, dok su operacijsko liječenje i odluka o samom zahvatu često praćeni strahom, neodlučnošću i brojnim krivim uvjerenjima. Prije takve odluke je, upravo iz navedenih razloga, kako govori dr. Perković, pacijente potrebno detaljno informirati, te bi bilo uputno da po potrebi potraže drugo mišljenje i uzmu dovoljno vremena za odluku. No, osim navedenih metoda i pristupa, današnja ortopedija nudi spektar dodatnih oblika liječenja poznatih kao regenerativne metode. 

Regenerativna terapija

“Pojam regenerativne medicine označava obnavljanje i cijeljenje oštećenog tkiva kako bi se vratila normalna funkcija organa. U ortopediji se razlikuju viskosuplementacija, plazma bogata trombocitima i mezenhimalne matične stanice. Viskosuplementacija označava različite oblike i koncentracije hijaluronske kiseline; to je molekula koja se u tijelu nalazi primarno u zglobovima i koži. Primjenjuje se u obliku injekcije i djeluje protuupalno te podmazuje zglob. Iznimno je bitno primijeniti hijaluronsku kiselinu kod ispravne indikacije; to znači da kod primjerice uznapredovale artroze koljena ili gležnja injekcija neće napraviti razliku. Pacijentima treba jasno prikazati očekivano poboljšanje i smanjenje bolova, inače se kompromitira sama metoda””, pojašnjava dr. Perković te nastavlja: “Plazma bogata trombocitima (PRP) je koncentrat krvi pacijenta koja se prije terapije uzima iz vene uobičajenim postupkom. Iz krvi se zatim posebnim metodama izdvajaju protuupalne stanice koje se u povećanoj koncentraciji injekcijom vraćaju u zglob. Mezenhimalne matične stanice su nediferencirane stanice koje se u našem tijelu nalaze u masnom tkivu i koštanoj srži. One imaju regenerativni potencijal, odnosno sposobnost rasta i razvoja u više smjerova, ovisno o uvjetima u kojima se nalaze. PRP i mezenhimalne matične stanice spadaju u najmoćnije oblike regenerativnog liječenja i iznimno su korisne u kombinaciji sa standardnim metodama”.

Sama procedura pripreme stanica i primjene u bolni zglob ili regiju je relativno kratka i uglavnom bezbolna za pacijenta što se također objasni prije samog liječenja. 

U Poliklinici Alabdulla u liječenju bolnih stanja zglobova, mišićnih ozljeda i kroničnih oštećenja tetiva redovito primjenjuju navedene regenerativne metode, koje zaista daju izvrsne rezultate. Prednosti ovakvog oblika liječenja uključuju jednostavan i relativno bezbolan postupak nakon kojeg pacijent samostalno odlazi kući. 

“Ovisno o dijagnozi i vrsti terapije provodi se jedan ili više tretmana. Najbolji rezultati postižu se kombinacijom više metoda liječenja, primjerice ciljanom fizikalnom terapijom uz korištenje PRP-a, ili operacijom koja se kombinira s primjenom matičnih stanica. To je ujedno i temeljni princip liječenja kojeg provodimo u Poliklinici Alabdulla“, objašnjava dr. Perković.

Regenerativna terapija

Poliklinika Alabdulla, Ulica kneza Branimira 28, 10 000 Zagreb

Foto: chanakon laorob, PeopleImages/iStock via Getty Images Plus, PR

Tagovi: