Wall pilates je osvojio društvene mreže, ali je li uopće učinkovit?

by | 18 travnja, 2024
pilates uz zid

Wall pilates viđamo na svim mrežama, a vježbe se čine superjednostavnima. No je li “zidni pilates” uistinu učinkovit?

Ako ste posljednjih mjeseci pristupili bilo kojoj društvenoj mreži, zasigurno ste vidjeli video s jednostavnim vježbama koje se izvode ležeći ili uza zid, a obećavaju iznimne rezultate. Riječ je o novom trendu vježbanja – zidnom pilatesu. Jednostavan je, pogodan za sve uzraste, a samo je pitanje učinkovitosti.

Zato danas provjeravamo – je li zidni pilates doista učinkovit?

Što je zidni (wall) pilates?

Pilates je oblik vježbanja koji pomaže i fizičkom i mentalnom blagostanju. Može pomoći kod fleksibilnosti, držanja, ravnoteže, snage i koordinacije, kao i pružanja izvrsnog osjećaja opuštenosti i smirenosti. Obično se izvodi na posebno dizajniranim spravama ili, u blažoj varijanti, samo na strunjači, poput joge.

Međutim, ako ste novi u svijetu pilatesa, nemate pristup spravama, stariji ste, slabo se krećete ili jednostavno niste u formi, ove vam vježbe mogu biti prilično teške. Zato se zidni pilates pojavio kao čudesno rješenje.

Riječ je o modificiranom obliku pilatesa u kojem se vježbe izvode uza zid, često u ležećem položaju. Pokreti su iznimno jednostavni i čine se prilično lakima. Od tuda pravo na sumnju: mogu li takve jednostavne vježbe biti učinkovite?

Stručnjaci kažu da mogu. Dokazano je da ova tehnika poboljšava snagu, ravnotežu, fleksibilnost i držanje. Koristeći zid kao potporu, zidni pilates poboljšava regrutiranje i aktivaciju mišića, što rezultira stabilnijim i intenzivnijim treningom.

Prednosti zidnog pilatesa

Zid pruža potporu vježbaču

Zid osigurava stabilnost, ravnotežu i kontrolu tijekom kretanja. Korištenjem potpornog zida možete izvoditi pokrete s većom preciznošću i izbjeći ozljede. Zid također omogućuje izvođenje naprednijih pokreta bez straha od pada ili gubitka ravnoteže. To što se zid koristi kao oslonac ne znači da smanjuje učinkovitost vježbe. Zapravo, zidni pilates može pružiti slične prednosti kao tradicionalni pilates u smislu poboljšanja snage, fleksibilnosti i držanja.

Zidni pilates dostupan je svima

Jedna od glavnih prednosti zidnog pilatesa je njegova pristupačnost. Za razliku od tradicionalnog pilatesa, koji često zahtijeva opremu ili namjenski prostor u studiju, zidni pilates može se izvoditi svugdje gdje postoji čvrsti zid. To ga čini izvrsnom opcijom za one koji putuju, imaju ograničen prostor ili nemaju pristup specijaliziranoj opremi.

wall pilates učinkovitost

Pogodan je za starije osobe

Pilates je također odlična opcija za one s ograničenom pokretljivošću i starije osobe jer im omogućuje sigurno izvođenje vježbi koje bi inače mogle biti izazovne na strunjači ili reformeru.

Je li zidni pilates učinkovit za mršavljenje?

Zidni pilates nije najučinkovitiji oblik vježbanja za mršavljenje jer se primarno fokusira na snagu, ravnotežu i fleksibilnost. Nije dovoljno intenzivan da omogući značajno sagorijevanje kalorija, a dosljedna rutina kardiovaskularnih vježbi bila bi učinkovitija za postizanje ciljeva mršavljenja.

Je li zidni pilates učinkovit za toniranje tijela?

Toniranje tijela uključuje sagorijevanje masti i izgradnju mišića kako bi se stvorio mršav i definiran izgled. Zidni pilates možda neće dovesti do značajnoga gubitka težine, ali definitivno može pomoći u održavanju postojećih mišića, pa čak i izgradnji novih mišića. Ciljajući određene mišiće i povećavajući otpor korištenjem zida, zidni pilates može pomoći u stvaranju zategnutog i isklesanog izgleda.

Međutim, ako imate visok postotak tjelesne masti, nećete odmah vidjeti rezultate wall pilatesa. Morate malo smršavjeti. Kombinacija redovitog zidnog pilatesa i kardiovaskularnih vježbi, uz zdravu prehranu, ključ je za postizanje zategnutog tijela.

Koliko puta tjedno trebate raditi zidni pilates za prve rezultate?

Da biste vidjeli rezultate zidnog pilatesa, trebali biste vježbati najmanje dva do tri puta tjedno. Ova učestalost dovoljna je za razvoj snage i fleksibilnosti, ali individualne potrebe mogu varirati ovisno o razini kondicije, ciljevima i dostupnosti.

Zidni pilates: savjeti za vježbu

  • Ne zaboravite angažirati svoju jezgru: zid može pružiti potporu, ali ne zaboravite angažirati svoje mišiće jezgre tijekom pokreta.
  • Pravilno držanje: Kao i kod tradicionalnog pilatesa, pravilno držanje je neophodno za sigurnost i učinkovitost. Pobrinite se da zadržite neutralan položaj kralježnice i izbjegavajte naprezanje ili pretjerano istezanje zglobova.
  • Budite svjesni svojih granica: Kao i kod bilo kojeg oblika vježbanja, bitno je slušati svoje tijelo i poštovati ​​njegove granice. Ako vam je nešto neugodno ili boli, promijenite pokret ili napravite pauzu.
  • Ne zaboravite disati: Disanje je bitan aspekt pilatesa i važno je da disanje bude sporo i kontrolirano dok radite pilates na zidu.
  • Razmislite o radu s profesionalcem: ako ste novi u pilatesu ili imate bilo kakve ozljede, rad s certificiranim instruktorom može pomoći u osiguravanju pravilne forme i spriječiti ozljede.

Pročitajte: 5 razloga zašto biste trebali početi preskakati uže 

Foto: SergeyChayko/iStock via Getty Images Plus, Pexels