Kako su vitamini B3 i B12 postali najtraženiji sastojci za njegu kože

by | 25 travnja, 2024
Vitamin B u kozmetičkim proizvodima

Ako još niste, vrijeme je da upoznate i uvedete vitamine B-kompleksa u svoju njegujuću rutinu jer blagotvorno djeluju na niz problema s kožom.

Uz retinole, vitamin C i hijaluron – najpopularnije sastojke za njegu kože – kozmetički proizvodi s vitaminima B-kompleksa padaju u drugi plan. Ali potpuno bezrazložno jer djeluju odlično na široki spektar problema i mogu ga koristiti gotovo svi tipovi kože.

Ako ste spremni isprobati nešto novo za njegu vašeg lica, upoznajte vitamine B skupine – vitamin B3 i B12 – koji se također mogu obračunati s različitim kožnim tegobama – od akni i ekcema do bora i hiperpigmentacija.

Pročitajte: Holistička ljepota: 10 načina kako stimulirati proizvodnju kolagena

vitamini B za njegu kože

Kako vitamin B3 pomaže vašoj koži

Niacinamid ili vitamin B3 pomaže poboljšati funkciju barijere kože, usporava starenje stimulirajući proizvodnju kolagena i elastina, održava vlažnost kože te smanjuje hiperpigmentacijske mrlje. Također blago čisti začepljenje pore te ublažava izbijanje akni zahvaljujući antibiotskom i protuupalnom djelovanju kao i regulaciji lučenja sebuma.

Tko može isprobati niacinamid

Niacinamid je prikladan za većinu tipova kože, a njegova protuupalna svojstva čine ga posebno popularnim sastojkom za kožna stanja obilježena upalom, kao što su akne, rosacea i one s narušenom barijerom kože. No jednako je moćan i za poništavanje učinaka starenja i za ublažavanje hiperpigmentacija.

Niacinamid najbolje djeluje kad se koristi s drugim aktivnim sastojcima kao što su retinol, peptidi, hijaluronska kiselina, AHA i BHA kiseline. Prilikom kupnje proizvoda s vitaminom B3, obratite pozornost na razine koncentracije. Iako je niacinamid općenito siguran, veće koncentracije ponekad mogu izazvati iritaciju ili crvenilo kod osoba s osjetljivim tenom.

Pročitajte: Za ovu luksuznu kremu i serum postoji lista čekanja od 30 000 osoba

vitamini B za njegu kože
Kako vitamin B12 pomaže vašoj koži

Vitamin B12 iznimno je koristan za zdravlje kože jer je neophodan za proizvodnju stanica, smanjenje upale i suhoću te općenito blagotvorno djeluje na zdravlje kose, kože i noktiju. Također je ključni igrač u proizvodima za ujednačavanje boje tena, ublažavanje mrlji i otkrivanja blistavog tena. Potiče i proizvodnju kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, što poboljšava teksturu, elastičnost i hidraciju kože.

Tko može isprobati vitamin B12

Nedostatak razine vitamina B12 može uzrokovati različite dermatološke simptome, uključujući promjenu boje noktiju, hiperpigmentaciju, promjene kose, vitiligo i angularni stomatitis (ispucale kutove usta. U tim ga slučajevima možete uzimati i lokalno i oralno. Ovaj je vitamin idealan i za njegu zrele kože jer vlaži kožu te ublažava hiperpigmentacije, bore i linije.

Pročitajte:S napunjenih 30 godina ovo su “must-have” kozmetički proizvodi

Foto: Ridofranz, iStock/Getty Images Plus; Mariya Borisova, iStock/Getty Images Plus via Getty Images