Njega kože s rozacejom: 10 koraka koji umiruju i štite kožu

by | 12 travnja, 2024
njega kože s rozacejom

Ako primjećujete da vam je koža na licu stalno crvena te da je iznimno osjetljiva, postoji mogućnost da imate posla s rozacejom. Donosimo detaljan vodič za njegu ovog upalnog stanja kože.

Što je rozaceja?

Rozaceja je prilično učestala, kronična, ali bezopasna upalna bolest kože koja se očituje crvenilom i proširenjem kapilara lica. Poglavito se javlja u srednjoj životnoj dobi te pritom najčešće zahvaća žene svjetlije puti.

Točan uzrok razvoja rozaceje ostaje nepoznat, a pretpostavlja se da je riječ o kombinaciji različitih nasljednih i okolišnih čimbenika.

Koji su simptomi?

Postoji nekoliko tipova rozaceje, a njihovi simptomi najčešće uključuju: osjetljivost kože, crvenilo lica, peckanje, svrbež, vidljive krvne žile, sitne prištiće ili akne, suhi nos i obraze, zadebljanje kože te u nekim slučajevima i iritaciju očiju. Simptomi se često javljaju periodično i mogu trajati od nekoliko tjedana do par mjeseci, a zatim nestaju na neko vrijeme, do sljedeće aktivne faze rozaceje.

Pročitajte: Kako izgledati mlađe: 5 načina kako se možete pomladiti preko noći

njega kože s rozacejom

Kako tretirati rozaceju?

Nažalost, ne postoji lijek za rozaceju, no postoje tretmani koji mogu smanjiti i kontrolirati simptome ove bolesti. Uključuju kombinaciju nježne njege, prilagodbe načina života, a u nekim slučajevima i pomoć dermatologa. Evo detaljnog vodiča:

1. Nježno čistite kožu

Koristite blagi, neabrazivni preparat za čišćenje dva puta dnevno. Izbjegavajte jake pilinge ili eksfolijatore koji mogu nadražiti kožu.

2. Fokusirajte se na hidraciju i obnovu barijere

Odaberite nježnu hidratantnu kremu bez mirisa kako biste vlažili kožu bez izazivanja iritacije. Potražite proizvode koji su označeni kao prikladni za osjetljivu kožu.

3. Koristite dobar SPF

Nanosite kremu za sunčanje širokog spektra sa SPF 30 ili većim svakodnevno, čak i za oblačnih dana. Odlučite se za organske kreme za sunčanje koje sadrže cinkov oksid ili titanijev dioksid jer je manja vjerojatnost da će nadražiti kožu.

4. Izbjegavajte “okidače”

Prepoznajte i izbjegavajte “okidače” koji pogoršavaju simptome vaše rosaceje, kao što su: začinjena hrana, alkohol, topli napitci, ekstremne temperature i određeni kozmetički proizvodi.

5. Potražite pomoć stručnjaka

Posavjetujte se s dermatologom za personalizirane mogućnosti medicinskog liječenja, koje mogu uključivati kreme ili gelove na recept koji sadrže azelainsku kiselinu, metronidazol ili ivermektin za smanjenje upale i crvenila. U ozbiljnim slučajevima, liječnik vam može sugerirati oralni antibiotik poput doksiciklina, minociklina ili eritromicina.

Pročitajte: Otkrijte svoj tip kože prema ayurvedi i naučite je njegovati na holistički način

njega kože s rozacejom

6. Isprobajte lasersku terapiju

Određene vrste laserskih terapija mogu pomoći u smanjenju crvenila i vidljivih krvnih žilica koje se povezuju s rozacejom.

7. Njegujte svoje oči

Ako rozaceja zahvati oči (očna rozaceja), vaš vam dermatolog može preporučiti kapi za oči ili druge tretmane za ublažavanje simptoma suhoće, iritacije i upale.

8. Prakticirajte opuštajuće aktivnosti

Stres može izazvati izbijanje akni i crvenila pa nije naodmet dati šansu i tehnikama za smanjenje stresa kao što su meditacija, joga ili vježbe dubokog disanja.

9. Provjerite svoj jelovnik

Iako nije sto posto dokazano, smatra se da određene promjene u prehrani, poput izbjegavanja začinjene hrane te ograničavanja unosa kofeina i alkohola, može pomoći u smanjenju simptoma.

10. Vodite dnevnik simptoma

Otkrijte i pratite svoje okidače, simptome i “odgovore“ kože na liječenje kako biste bolje razumjeli što je najbolje za vaše lice i kako biste učinkovitije komunicirali sa svojim dermatologom.

Pročitajte: Što ako je vaša koža alergična na proljeće

Foto: ta-nya, iStock/Getty Images Plus via Getty Images